Bataia in „familii“, cuprinzind televiziuni si presa scrisa, a devenit mai echilibrata dupa preluarea „Gandul“ si „Cotidianul“.

De luna trecuta, fiecare televiziune comerciala care se respecta are in familie un cotidian national generalist. Dupa ce, timp de peste zece ani, trustul Intact a impus pe piata modelul Antena - "Jurnalul National", marii concurenti actuali, MediaPRO si Realitatea Media, au recuperat terenul pierdut, preluind "Gandul" si "Cotidianul". Pozitiile pe piata, atit ale televiziunilor folosite ca locomotiva a trustului, cit si ale cotidianelor mentionate, dau semne ca nu va fi repetata experienta nereusita a "fratiilor" B1 TV - "Curierul National" si National TV - "Realitatea Romaneasca".

Model sau coincidenta?

Desi pusa pe seama Antenei 1, dezvoltarea fulminanta a "Jurnalului National" nu s-a petrecut in perioada in care directorul publicatiei, Marius Tuca, era unul dintre cei mai in voga moderatori de talk-show-uri. Ba chiar din contra. In anii 2000-2003, "Jurnalul National" nu era printre cele mai citite ziare nationale, avind vinzari zilnice care coborau chiar pina la aproape 20.000, in conditiile in care concurenta de azi, "Evenimentul zilei", inregistra si 145.000. Cresterea abrupta de tiraj a avut loc in 2004, cu doar doua luni inainte ca Marius Tuca sa renunte aproape de tot la aparitiile televizate, o data cu prima campanie "Ia-ti Logan cu Jurnalul". De altfel, directorul "Jurnalului National" este de parere ca, de-a lungul timpului, "Antena 1 a avut de cistigat mult mai mult de pe urma ziarului, decit a avut 'Jurnalul National>> de pe urma Antenei 1".

Tuca spune chiar ca, o data cu sistarea dezbaterii moderate de el, "ajutorul" s-a limitat in foarte mare parte doar la schimbul de spoturi publicitare. "Antena 1 a ajutat 'Jurnalul National>> in masura in care directorul ziarului a avut o emisiune pe acel post. Dupa aceea, ajutorul nu a mai fost acelasi sau chiar nu a mai existat deloc. E o falsa problema aceasta, privind promovarea de catre o televiziune doar pentru ca faci parte din acelasi trust", a mai adaugat el, subliniind chiar ca "Antena 3 citeaza mult mai des alte ziare, decit 'Jurnalul National>>".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.