Toti proprietarii de masini care fie nu si-au asigurat masina, fie au incheiat polita RCA, dar asiguratorul a completat-o sau a transmis-o mai departe gresit, vor primi in perioada urmatoare o scrisoare de la politie.

Pe un milion dintre ei, hartia ii va informa ca pana la finele acestei luni trebuie sa incheie asigurarea obligatorie auto, daca nu vor sa le fie suspendat autovehiculul din circulatie. Din totalul destinatarilor, 366.788 vor avea motive indreptatite de enervare. Desi au incheiat polita RCA, vor afla ca trebuie sa se intoarca la societatea de asigurari pentru a clarifica situatia. Fie din cauza ca agentul de asigurare a completat contractul gresit, fie ca societatea l-a transmis eronat la baza de date CEDAM (unde situatia masinilor inmatriculate se compara cu cea a politelor RCA), masina apare ca neasigurata.

Scrisorile politiei ar fi trebuit sa plece inca din februarie catre soferii neasigurati sau care nu au politele in regula. Atunci, corespondenta ar fi fost de doua ori mai stufoasa, procentajul erorilor apropiindu-se de 30% din totalul transmiterilor catre baza de date. Intre timp, asiguratorii si-au mai trimis agentii la clienti pentru a corecta greselile din contracte, iar procentajul politelor neidentificate a ajuns la 13,23%. In plus, unii asigurati, care au verificat existenta politei pe internet (la adresa http://cedam. csa-isc.ro), au trecut peste supararea de a vedea ca nu apar inregistrati si s-au deplasat de buna-voie sa isi lamureasca situatia. O veste cel putin la fel de proasta ca cea adusa de scrisorile Politiei vine pentru soferii care doresc sa isi schimbe, de la jumatatea anului, societatea de asigurari. Daca nu au stiut ca trebuie sa anunte, cu 30 de zile inainte, intentia de reziliere a contractului care expira pe 30 iunie, acum este deja prea tarziu.

Cautat de Politie, cu polita RCA in regula

Politele RCA cu asigurati necunoscuti sunt date in urmarire generala. Aproape 400.000 de autovehicule, din cele peste un milion care risca suspendarea din circulatie din cauza ca apar in bazele de date ca fiind neasigurate, au contracte RCA, dar cu greseli.

Postasii nu se vor plictisi in perioada urmatoare. Politia se pregateste sa le dea si mai mult de lucru, trimitand aproape 1,1 milioane de scrisori. Destinatari vor fi proprietarii autovehiculelor pentru care baza de date CEDAM (referitoare la politele RCA) nu identifica existenta asigurarii obligatorii de raspundere civila auto. O astfel de hartie adusa de postas inseamna, pentru cel ce o primeste, un avertisment si un ultimatum totodata: pana la sfarsitul lunii in curs, asigurarea RCA trebuie incheiata, altfel risti sa te trezesti cu masina suspendata din circulatie.

Cei mai multi dintre destinatarii scrisorilor stiu ca au toate motivele sa le primeasca. Fie ca nu mai pot folosi demult masina, prea veche sau stricata, fie ca prefera sa o tina in curte sau in fata blocului, nu au incheiat nici o asigurare pe anul in curs. "Intr-o astfel de situatie se gaseau, la jumatatea lunii mai, circa 730.000 de autovehicule. Numarul este, totusi, mai mic decat la inceputul lui aprilie, cand evidentele indicau peste un milion de masini neasigurate", spune Albin Biro, membru in Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Proprietarii au de ales intre a incheia polita RCA pana la finele lunii iunie, si a-si vedea autovehiculul suspendat din circulatie.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.