Cind la sediul Asociatiei Nevazatorilor din Galati au fost aduse doua computere cumparate cu fonduri PHARE, toata lumea a ris, zicind ca e ca si cum i-ai darui unui om fara picioare o bicicleta. Calculatoarele au fost insa echipate cu un program cu voce sintetica, acesta permitind descoperirea multor informatii si secrete. Lumea interzisa a devenit astfel accesibila pentru orbi, ca o carte scrisa in braille.

O mana cereasca

Cursantii nu au intirziat sa apara. Instructorul Simona Ghica e si ea nevazatoare si s-a inteles de minune cu oamenii care au dorit sa descopere Internetul, chiar daca modalitatea de predare a fost grea. "Sint citiva nevazatori care se descurca excelent pe calculator. Dar acest lucru nu ar fi fost posibil, fireste, daca nu exista aceasta voce sintetica", a declarat Ioan Lepadatu, presedintele asociatiei. El nu a invatat pina in prezent cum stau lucrurile cu paginile web, "dar se pare ca ma voi pune si eu pe treaba, ca niciodata nu e prea tirziu sa inveti".
Iulian Sterian are 25 de ani: "Nu pot sa zic ca sint as, dar ma descurc. Cu ajutorul vocii sintetice sint ghidat pe tastatura si stiu exact unde ma aflu, pot cere sa accesez o anumita pagina. Mie imi place sa intru pe site-uri de muzica, dar si sa aflu unele informatii care ma intereseaza. Pentru noi, cei care nu vedem, acest program este o adevarata mana cereasca. Avem ocazia sa cunoastem lumea larga", precizeaza Iulian. Tinarul si-a facut si o casuta postala electronica. El spune ca nu te mai simti singur cind poti "naviga" si ca poti afla informatii utile si iti poti face o multime de prieteni.