Cei 40.000 de romani care muncesc pe plantatii de capsuni in Spania baga anual in buzunarele unor intermediari de contracte de munca in jur de 12 milioane de euro, suma incasata ilegal. Problemele legate de contractele de munca pentru Spania sunt semnalate de peste un an de muncitorii romani. Ei reclama disparitia contractelor nominale trimise de angajatorii iberici, documentele fiind "ratacite" de functionari ai consulatului spaniol. In miile de plangeri inregistrate la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, muncitorii spun ca le sunt percepute sume cuprinse intre 300 si 500 de euro pentru a intra in posesia contractului, desi acesta este trimis gratuit. Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a deschis o ancheta in acest caz.

Cei 40.000 de romani care muncesc pe plantatii de capsuni in Spania baga anual in buzunarele unor intermediari de contracte de munca in jur de 12 milioane de euro, suma incasata ilegal. Autoritatile romane si spaniole cunosc fenomenul, dar nu fac nimic concret pentru a-l impiedica.

Problemele legate de contractele de munca pentru Spania sunt semnalate de peste un an de catre muncitorii romani. Ei reclama disparitia contractelor nominale trimise de angajatorii iberici, documentele fiind "ratacite" de functionari ai consulatului spaniol, potrivit plangerilor inregistrate la Departamentul de Munca in Strainatate (DMS) si Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM).

"Un muncitor roman care a lucrat in trecut la angajatorul spaniol are sansa sa obtina un nou contract daca angajatorul a fost multumit de prestatia sa. Asa ca ii intocmeste un contract de munca nominal si i-l trimite. Numai ca acele contracte, in loc sa ajunga la Ambasada Spaniei si apoi la Oficiu, pentru ca noi sa le transmitem gratuit catre beneficiar, ajung la diferite persoane care, in loc sa le inmaneze celor in drept, percep intre 300 si 500 de euro doar asa, ca sa-l rezolve pe om", au declarat agentiei Mediafax surse din cadrul OMFM.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.