Un parinte care-si supune copilul la rele tratamente poate fi, prin lege, decazut din drepturile parintesti. De ani intregi, copiii cu dizabilitati internati in centrele din Romania sunt privati de cele mai elementare drepturi constitutionale. Dreptul la ingrijiri medicale, dreptul la educatie, dreptul la o viata decenta. Statul, care are tutela acestor copii, e mai presus de lege.

In nici unul din cele 15 centre vizitate de reporterii Jurnalului National nu am gasit Auschwitzul descris de raportul MDRI. Ranile sunt ascunse si mult mai adanci. Autosuficienta si indolenta pot avea in timp efecte letale.

LA GRAMADA

Situatia pe care am intalnit-o in centrele vizitate se poate generaliza la nivel national. Masurile pompieristice, luate de autoritati punctual atunci cand mass-media semnaleaza nereguli intr-un loc, au efect de aspirina in tratamentul septicemiei. Punga cu puroi migreaza dintr-o parte in alta a sistemului. Au fost desfiintate orfelinatele mamut - bila alba din partea UE, insa copiii adapostiti aici au fost directionati spre zone neintrate atunci in colimatorul de la Bruxelles. Spre internatele scolilor speciale.

In cele mai multe din centrele vizitate de reporterii Jurnalului National erau internati, laolalta cu copiii vizibil afectati de dizabilitatile severe, si copii sanatosi psihic. Proveniti din familii destramate, crescuti in orfelinate si afectati de institutionalizarea prelungita, cei "cat de cat normali", cum ii descriu directorii centrelor, stau zi si noapte alaturi de copiii care se automutileaza, fac crize si urla.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.