Pielea este organul cu cea mai mare intindere, in plus intreaga suprafata se desfasoara la vedere, a declarat doctor Mihaela Leventer, presedinta Societatii Romane de Medicina Estetica si Dermatologie, Cosmetica si Chirurgicala. Ea a subliniat ca sanatatea tegumentului este insa de multe ori ignorata. Referindu-se la conservarea aspectului tanar si sanatos, dr. Leventer a spus ca aceasta apartine ingrijirii curente cosmetice, cat si al celei medicale.

Medicul dermatolog observa mai mult decat cosmeticianul. El observa modificarile de pigmentare ale pielii, unele dintre ele veritabile manifestari precanceroase produse de expunerea la lumina de-a lungul vietii, a explicat dr. Leventer. Ea a adaugat ca specialistul dermatolog vede modificarile de textura a tenului, adica ridurile, porii dilatati, dar si cicatricile lasate in urma de acnee, varicela, traumatisme intamplatoare sau urme ale interventiilor chirurgicale. Imbatranirea in ochii medicului estetician inseamna si modificarea volumetriei tesutului subcutanat cu dobandirea aspectului de "cazut" al muschilor de pe conturul osos. Lasarea colturilor buzelor, coborarea obrajilor si accentuarea cearcanelor sunt semne veritabile de imbatranire, a subliniat specialistul.

Aceste componente ale imbatranirii cutanate sunt determinate genetic sau tin de inaintarea in varsta. In cea mai mare parte insa, cele mai multe transformari se datoreaza agresiunii ultravioletelor incasate de piele de-a lungul vietii. Doctor Leventer a explicat ca aceste modificari tin de fotoimbatranire si de protectia insuficienta pe care am acordat-o pielii in momentele de expunere la soare. Masurile generale recomandate pentru prevenirea deteriorarii aspectului pielii tin de alimentatia sanatoasa hidratarea zilnica, reechilibrarea somnului, educatie pentru miscare, evitarea fumatului si a expunerii la ultraviolete.

Niciodata o crema nu va putea corecta o imbatranire avansata, ci doar va contribui la intretinerea confortului pielii, a precizat dr. Leventer adaugand ca aceasta va corecta uscaciunea, descuamarea sau deshidratarea cutanata.

Ce este toxina butulinica

Toxina botulinica este minunata pentru ridurile de expresie ale fruntii si ochilor, umplerile zonelor cazute pot modifica pozitiv cearcanele, santurile naso-labiale, umerii obrajilor, relieful buzelor. Dr. Mihaela Leventer sustine ca medicul dermatolog este cel mai indreptatit sa sfatuiasca pacientii, pentru ca el poate sa recunoasca pe pielea imbatranita orice leziune cutanata periculoasa si stie ce trebuie sa faca in aceste situatii astfel incat sa conserve sanatatea pielii. In toata lumea exista un curent care nu mai agreeaza bronzul obtinut la camerele de bronzat, considerat nociv, de aceea medicii dermatologi nu mai recomanda acest tip de bronz.

Ei pledeaza pentru abordarea pluridisciplinara a sanatatii pielii de catre dermatolog, chirurg, plastician, nutritionist, chirurgie cosmetica si chiar de psihiatru. Privitor la cosmeticieni, medicii dermatologi considera ca acestia nu pot da indicatii referitoare la tratamente, ci trebuie sa se rezume numai la cosmetica. "Esteticienii isi permit sa intervina in tratamentul pielii pentru ca nu exista o legislatie in acest sens", a spus dr. Leventer.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.