Bucurestenii sunt cel mai mare aspirator uman de noxe din Europa prin inhalarea zilnica de cantitati uriase de noxe auto emise de traficul suprasaturat, potrivit unui studiu elaborat de Asociatia Eco-Europa, informeaza Rompres.

Conform studiului mentionat, cele doua milioane de locuitori ai Bucurestiului inspira zilnic resturile gazoase cancerigene ale celor aproximativ 1,5 milioane de automobile din trafic, cu tot cu cele aflate in tranzit sau venite pentru aprovizionare. Comparativ, in 1990 aveam 136.000 autoturisme inregistrate pe aceeasi infrastructura si aproximativ acelasi numar de locuitori.

Traficul rutier bucurestean produce peste 2 milioane tone de substante nocive anual cu efecte extrem de grave asupra starii de sanatate a locuitorilor provocand si deteriorarea accentuata a factorilor de mediu, fiind una dintre cauzele principale ale celor peste 20.000 cazuri anuale de deces cauzate de diferite maladii. Mai nou, fiecare al saptelea copil din Bucuresti sub 18 ani sufera de astm.

"Poluarea este un proces a carui evolutie este similara cu dezvoltarea cancerului. Ea este foarte greu sesizabila in momentul producerii ei, cu exceptia accidentelor majore de genul exploziei centralei atomice de la Cernobal. Poluarea produsa de traficul auto nu se manifesta pe loc si nici in timp scurt. in acest caz, protejarea oamenilor si in special a copiilor si a celor in varsta devine o sarcina prioritara, ea trebuie sa fie facuta atat de administratie cat si de comunitate insasi", a subliniat presedintele Asociatiei Eco-Europa, Dragos Stan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.