Cam multa isterie dupa aparitia stirilor ca autoritatile aleg la intamplare musterii care isi fac de cap in fata calculatorului si descarca filme, muzica, programe si alte tipuri de creatii electronice supuse legii drepturilor de autor. Ba au existat chiar si declaratii ale oficialilor suceveni, care au avut curajul sa lanseze ideea ca nu utilizatorii casnici ar avea de suferit de pe urma transferului ilegal de fisiere, ci numai aceia care fac din asta o afacere, prin redistribuirea masiva a productiilor media/software piratate.

La fel se zvoneste ca luati in vizor sunt doar cei care depasesc o anumita cantitate de material obtinut prin metode mai putin ortodoxe, adica peste 100 GB - de exemplu.

Nimic mai fals! Pasibili de dosare penale si chiar ani de puscarie sunt toti utilizatorii de calculatoare care folosesc internetul chiar si pentru obtinerea unei singure melodii protejate de legile in vigoare. Nu va mai culcati pe-o ureche, linistindu-va sufletele ca sunteti in siguranta daca aveti "numai" 20 de GB de fisiere pentru care nu ati platit desi s-ar fi cuvenit. Mai bine ganditi-va ca asa cum mergeti la serviciu si va asteptati drepturile salariale, la fel o fac si cei care creeaza mu-zica, filme sau programe pentru calculator. La fel cum ni se pare cinstit sa ne cumparam painea cea de toate zilele, asa ar trebui sa ni se para si achi-zitionarea lucrurilor pe care, din prost obicei si multa ignoranta, le-am descarcat mai toti - folosind netul.

Intrarea in U.E. va inaspri existenta lege privind drepturile de autor si masurile impotriva celor care o incalca nu pot fi decat mai aspre. Multi spun ca se vorbeste prea mult despre piraterie si se face mai putin, in timp ce tot in Uniunea Europeana sunt sute de mii de pirati. Ei bine, daca doriti sa va incercati norocul in continuare... nu uitati proverbul "ulciorul nu merge de multe ori la apa". Si daca tot veni vorba de vorbe, haideti sa dam Cezarului ce e al Cezarului, iar daca nu va permiteti programele de care aveti nevoie apelati la consultanta de specialitate.

Tot internetul va pune la dispozitie o vasta comunitate de oameni cu experienta in ale calculatoarelor, dispusi sa va sfatuiasca gratuit in sensul achizitionarii unor programe de calculator sau folosirea resurselor gratuite in locul celor de care ne plangem intr-una ca n-avem bani. Haideti sa invatam sa folosim si destept internetul!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.