„Eu te-am facut, eu te omor!“ Parintii romani sunt inca prizonierii acestei mentalitati primitive. Un studiu facut de Organizatia „Salvati Copiii“ arata ca 84% dintre copii declara ca sunt pedepsiti cu bataia, pe cand sub 50% dintre parinti admit ca isi disciplineaza copiii prin corectii fizice.

Pedeapsa fizica si tratamentul umilitor pot mutila grav personalitatea copilului. In plus, acesta invata ca violenta e o solutie de rezolvare a conflictelor, devenind un adult inhibat sau agresiv, in defavoarea lui si a societatii.

"Impactul asupra copilului e cu atat mai grav, cu cat agresiunea e exercitata de persoanele in care crede cel mai mult: parintele si educatorul", a afirmat deputatul liberal Mona Musca, cu ocazia relansarii campaniei "Bataia NU e rupta din Rai!", initiata in 2003 de "Salvati Copiii". In Romania, parintele mai crede ca cea mai buna metoda de a-si "dresa" copilul e nuiaua. Statisticile arata ca 84% dintre copii au fost agresati fizic de parinti, 28,9% au suferit pedepse grave (bataia, statul in genunchi, izolarea) si 16% se temeau sa mearga acasa.

Aceeasi problema se regaseste in scoli, 75% dintre unitatile autohtone de invatamant fiind scene ale violentei. "Bataia nu e o metoda buna de educatie si nici o solutie de disciplinare. Singurul rezultat e un copil timorat", spune si Gabriela Alexandrescu, presedintele "Salvati Copiii". Organizatia a lansat un ghid cu metode de educatie nonviolenta pentru parinti - "Comportamentul copilului meu", si Ghidul juridic pentru protectia familiei si copilului. Aplicarea pedepselor fizice asupra copiilor a fost interzisa in 2004 prin lege. Pe 5 iunie se va sarbatori, de acum incolo Ziua impotriva violentei asupra copilului.

Marsul impotriva "bataii din Rai"

Sute de scolari si liceeni din Capitala au fost ieri "eroii" unui Mars al tacerii, impotriva violentei din scoli si din familie. Imbracati cu tricouri, sepcute si manusi albe cu inscriptia "Fii inteligent, nu fii violent!", copiii au vrut ca de ziua lor sa isi faca auzita "vocea" si sa traga un semnal de alarma asupra violentei verbale si fizice care face parte din viata lor. "Vrem sa sensibilizam societatea civila ca exista violenta in scoli si ca nu trebuie sa ne mai ascundem, vrem sa invatam in scoli mai sigure, civilizate, fara violenta", ne-a spus Ionut Ciobanu, unul dintre organizatori. Adolescentii i-au trimis premierului o scrisoare in care il roaga sa le "ofere o scoala mai sigura in care sa invete civilizat si sa aiba sanse egale".

Jucarii: interzis pentru copii!

De Ziua Copilului, parintii au avut de infruntat o serioasa dilema: sa cumpere jucarii ieftine din angrouri sau chioscuri improvizate, care, insa, teoretic, sunt interzise la vanzare sau sa se uite lung la preturile astronomice, de sute de euro, afisate pe masinute suberbe, cu telecomanda!

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.