Jucarii din vremuri preistorice, din secolul al XIX-lea, dar si din timpurile moderne sint expuse la Muzeul de Speologie din Cluj, pe toata durata lunii iunie.

Papusi de portelan ori de lemn, masute si scaune de jucarie, clovni cu chip de portelan pictat, hopa-mitica de plumb, ratuste, trasuri cu cai sau magarusi, un pasa trufas in caleasca, dar si trenulete cu carbune, corabii cu pinze, vase de razboi, masini de politie si de pompieri - toate se regasesc in expozitia "Jucarii de ieri, jucarii de azi", initiata de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj. Cele mai vechi jucarii expuse provin din atelierul lui Oskar Ganyi din Szeged (Ungaria) si au fost lucrate in secolul al XIX-lea. Cele mai noi apartin unor colectii particulare si sint din anii ’80 pina in zilele noastre.

Jucarii din epoca de piatra

"Este pentru prima data cind facem o astfel de expozitie. Vrem ca anul viitor sa fie si mai mare, vom apela si la colectionarii particulari sa ne ajute cu jucarii vechi", spune Melinda Mitu, director adjunct la Muzeul de Istorie din Cluj. In colectiile acestuia se regasesc aproximativ 150 de jucarii si jocuri de societate (cum ar fi cel de sah ori table), dar care nu sint expuse, deocamdata, publicului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.