Ardelenii divorteaza mai iute decit oltenii, intelectualii mai greu decit mediocrii, businessmenii mai putin decit salariatii. Acesta e raportul de forte in divortul romanesc.

Hunedorenii conduc detasat in topul divortialitatii din Romania, la polul opus, cu cele mai putine divorturi la mia de locuitori, situindu-se oltenii si bucurestenii, arata datele Institutului National de Statistica (INS). Pozitia de lider a hunedorenilor dureaza de mai bine de sase ani, el fiind cedat o singura data, in 2001, prahovenilor. O posibila explicatie o reprezinta nivelul scazut de trai, disponibilizarile in masa din industria miniera, cea care asigura pina nu de mult piata de munca, factori care i-au determinat pe multi hunedoreni sa migreze in afara tarii.

Banatenii vor libertate

Procentul divorturilor in 2004, ultimul an despre care exista date centralizate, a crescut atit in mediul urban, cit si in cel rural cu aproape 7% fata de anul precedent, cele 35.000 de cazuri reprezentind un record in istoria demografica a tarii. La nivel regional, inca din 2000, Banatul si Transilvania conduc in privinta numarului de divorturi, ponderea anuala a divortialitatii fiind dubla fata de Oltenia si centrul tarii. Sociologul Mircea Kivu explica fenomenul: "Este normal sa fie asa, pentru ca gradul de urbanizare este factorul care influenteaza cel mai mult divorturile, si cum vestul tarii este cel mai urbanizat, rata divortialitatii este mai ridicata decit in alte regiuni", spune el.

Pe de alta parte, Traian Rotariu, profesor la Facultatea de Sociologie din Cluj, explica fenomenul prin preluarea comportamentelor din tarile dezvoltate. "Cei din Vest sint mai aproape de modelul occidental si de Europa, unde rata divortialitatii este foarte mare", spune Rotariu.

Femeile, mai barbate

Potrivit datelor INS, femeile se decid mai repede sa dea jos pirostriile. "Femeile sint cele care intenteaza divort de cele mai multe ori. Ele motiveaza alegerea cu argumente de genul consum excesiv de alcool, violenta in familie sau lipsa banilor. Insa in ultima vreme am intilnit tot mai des cazuri in care sotii se despart pe motiv de infidelitate. Unul dintre ei pleaca la munca, iar celalalt ii gaseste usor un inlocuitor", spune avocata Elvira Pristavu din Petrosani.

Pe de alta parte, avocatul Cezar Lacraru, din Craiova, imparte cuplurile cu neintelegeri dupa criteriul virstei: "Divorteaza cel mai des cuplurile de 30-35 de ani, care s-au casatorit in graba si dupa scurt timp realizeaza ca nu se potrivesc. Mai sint apoi cei mai in virsta, ai caror copii sint deja adulti si nu mai reprezinta un impediment pentru divort", spune Lacraru. Tot el da si explicatia pentru care rata divorturilor este cea mai scazuta in zona sudica a tarii: "Oamenii, mai ales cei din mediul rural, au aceeasi conceptie veche dupa care ce a unit Dumnezeu numai moartea poate sa desfaca, asa ca se trece cu vederea peste infidelitati sau violente".

Sociologul Sebastian Lazaroiu face si el referire la mentalitatile care predomina in comunitatile mici. "Aici exista un grad mai mare de monitorizare si deci sanse mai mici sa mentii o relatie extraconjugala discreta. Or, peste 50% din populatia Romaniei traieste in aceste comunitati mici. Marile metropole sau aglomerari urbane ofera mai multe oportunitati din acest punct de vedere", este de parere Lazaroiu.

Banii aduc fericirea

Cuplurile cu cea mai mare sansa de anduranta sint cele in care sotii sint absolventi de studii superioare. Astfel, din totalul divorturilor inregistrate de INS, mai putin de 10% sint din categoria celor scoliti. "Acest lucru se explica si prin faptul ca romanii cu studii superioare formeaza numai 8% din totalul populatiei. Totodata, persoanele educate se casatoresc la o virsta mai avansata decit ceilalti, motiv pentru care mariajul are sanse mai mari de reusita", sustine Kivu.

La celalalt pol se situeaza absolventii de liceu, lideri in clasamentul divortului, numarul lor fiind de sase ori mai mare decit cel al cuplurilor cu studii superioare. Din punct de vedere al statutului ocupational, cele mai multe casnicii se destrama in cazul persoanelor care lucreaza in sectorul privat, urmate de pensionari si someri. In schimb, familiile cu propria lor afacere o duc cel mai bine, procentul de divort in rindul acestora fiind aproape nesemnificativ, conform datelor INS.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.