Romanii care muncesc in Spania au dreptul la asistenta medicala de urgenta, spitalizare si concediu medical, ca urmare a achitarii contributiilor la sistemul de securitate sociala din aceasta tara, a informat, ieri, Departamentul pentru Munca in Strainatate din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

Cetatenii romani care lucreaza legal in Spania au dreptul la asistenta medicala de urgenta, constand in: consult medical in regim de urgenta; spitalizare si interventie chirurgicala de urgenta; concediu medical si medicamente compensate.

Romanii trebuie sa cotizeze la sistemul de securitate sociala

Lucratorii romani pot beneficia de medicamente compensate daca sunt specificate pe reteta eliberata de catre medic, pe baza numarului de afiliere la securitatea sociala.

In ceea ce priveste concediul medical, acesta nu este considerat absenta nemotivata de la locul de munca, iar indemnizatia de concediu medical se acorda numai daca lucratorul are cotizate la sistemul de securitate sociala 180 de zile, in timp de cinci ani anteriori producerii evenimentului.

In situatia in care nu este indeplinita conditia de 180 de zile de cotizare, nu se recunoaste dreptul la plata concediului medical.

In cazul bolilor comune, lucratorii romani au dreptul la consult medical, spitalizare in functie de diagnosticul stabilit de medicul specialist si pe baza planificarii paturilor disponibile in spitale (pana la data internarii, lucratorul poate beneficia sau nu de concediu medical, in functie de decizia medicului), servicii si medicamente gratuite pe perioada spitalizarii, medicamente compensate si concediu medical platit, cu respectarea conditiilor precizate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.