Produsele farmaceutice promovate ca fiind bune pentru stimularea retinerii informatiei nu strica, dar au utilitate indoielnica, afirma specialistii.

Ineficienta - Zeci de produse medicamentoase, cu denumiri comerciale atractive, sunt promovate ca fiind bune pentru memorie. Cei mai tentati sa le incerce sunt elevii si studentii, aflati in fata unei "veri fierbinti", pline de examene. Medicii spun insa ca aceste pilule sunt departe de a avea un efect spectaculos. "Singurul lucru spectaculos este ca ne usureaza buzunarul", ne-a declarat dr. Tiberiu Mogos, nutritionist la Institutul de Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Me-tabolice "Nicolae Paulescu". Cele mai multe astfel de medicamente au la baza lecitina.

"Aportul de lecitina pe care il primim din alimente este, in general, suficient, iar o cantitate suplimentara nu inseamna o eficienta mai mare la invatare. Totusi, pastilele nu au efecte secundare, iar in unele cazuri pot avea efect de placebo, adica pot ajuta, indirect, prin faptul ca ele ii creeaza elevului sau studentului impresia ca a luat o substanta care il ajuta la memorare. Lecitina nu ingrasa si nu are nici un fel de efecte nocive, indiferent de cantitatea pe care o luam", precizeaza Tiberiu Mogos. Organismul primeste oricum suficienta lecitina din alimente precum: oua, carne, mezeluri sau legume.

Alimente care stimuleaza creierul

Pont Drojdia de bere si uleiul de peste, consumate constant, sti-muleaza functia cerebrala. "Pentru cine suporta gustul, o lingurita de drojdie de bere pe zi este recomandata, mai ales in perioa-dele de invatare, deoarece contine vitamina B, care are rolul de a imbunatati functia cerebrala. Pestele oceanic trebuie consumat de cel putin doua ori pe saptamana deoarece contine un ulei care favorizeaza memorarea", ne-a declarat nutritionistul Tiberiu Mogos.


Despre autor:

Compact

Sursa: Compact


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.