La mai putin de cinci luni de cind fratii Lumière inaugurau cinematograful in "Grand Café" din Paris, la Bucuresti se proiecta prima pelicula. "Sint tentat sa privesc nu in trecut, ci in prezent. Iar asta pentru ca in acest an am avut nu mai putin de trei filme la Cannes, lucru rar", apreciaza criticul de film Mihai Chirilov momentul aniversar.

Rasuna valea

Perioada anilor ’60, in care s-a facut si Padurea Spinzuratilor, este considerata de catre unul dintre protagonistii filmului, actorul Victor Rebengiuc, cea mai semnificativa din istoria cinematografiei romanesti. El povesteste ca in acea perioada filmele erau produse cu mai multa atentie decit in ultimii ani din comunism, cind acestea intrau mai repede in productie, fara prea multe pregatiri.

"Din punct de vedere cantitativ, intr-adevar, perioada de glorie a fost inainte de ‘89, dar daca e sa stringi laolalta productiile importante si de calitate din cinematografia romaneasca, atunci acestea trebuie musai impartite in cele de dinainte si cele de dupa Revolutie. Fiecare perioada a avut culmile ei", adauga criticul de film. In timpul comunismului, cinematografia a trecut prin doua tipuri de mutilare: cenzura si indoctrinarea. Poporul consuma filme ca "Rasuna Valea", "In sat la noi", "Nepotii gornistului", in care personajele principale erau brigadierii, taranii entuziasmati de colectivizare si intelectualii integrati in constructia socialista.

Obedienti si disidenti

Mai tirziu, la sfirsitul anilor ‘70, se produceau 30 de filme anual, peste 50 de regizori fiind mobilizati in realizarea planului de pelicula. Criteriul principal de promovare era incadrarea acestora in propaganda comunista si nationalista. Apare astfel productia in masa a unor filme istorice grandilocvente, cu bugete impresionante, girate de secretarii de partid. Sergiu Nicolaescu este, cu cele 41 de filme de lungmetraj, cel mai prolific regizor roman din istorie. Multe dintre filmele sale sint insa centrate pe figuri si evenimente din istoria nationala, fiind considerate ca promoveaza mesaje nationaliste.