La editia de anul acesta a Festivalului International de Film de la Cannes, Romania a avut trei reprezentanti: regizorii Catalin Mitulescu la sectiunea "Un Certain Regard", Corneliu Porumboiu, la categoria "Quinzaine des Réalisateurs" si Cristian Nemescu, la sectiunea "Semaine de la critique". Au cistigat numai Porumboiu si Dorotheea Petre, interpreta rolului principal din filmul lui Mitulescu.

Cel mai bun film european

Premiul "Label Europa Cinema" pentru cel mai bun film european la sectiunea "Quinzaine des Réalisateurs" a fost acordat anul acesta lungmetrajului "A fost sau n-a fost?" al lui Corneliu Porumboiu. Pelicula tinarului cineast roman se bucurase deja de o primire spectaculoasa la Cannes, cucerind publicul si rulind cu sala plina. Presa franceza l-a luat in brate pe Porumboiu, despre care "Le Monde" spune ca reuseste "sa traseze o satira foarte fina a dezamagirii postcomuniste, punind in scena cruzimea istoriei fara a fi crud cu personajele sale".

De la Cannes, in toata Europa

Titlul de cel mai bun film european vine insotit de asigurarea distributiei in nenumarate sali de cinema. Daniel Burlac, producatorul peliculei "A fost sau n-a fost?", ne-a declarat ca, fiind oferit de un juriu "format din distribuitori, filmul va fi sprijinit la distributie in cinematografele din reteaua Europa Cinema, care numara vreo 2.700 de sali". Criticul de film Alex. Leo Serban nu si-a ascuns bucuria, marturisind ca "filmul lui Porumboiu e cel la care am tinut foarte mult dintre cele romanesti", si adaugind ca "Label Europa Cinema" vine "ca o mana cereasca, rezolva problema distributiei, cel putin pentru inceput si pentru Europa".