Casa din lemn este mai ieftina si se construieste mai repede. Betonul si caramida dau senzatia de siguranta si sint preferate de romani, chiar daca sint mai scumpe.

Casele din lemn au fost printre cele mai cerute produse la ultimele tirguri si expozitii imobiliare. A crescut si oferta, insa se constata o cerere mai mare pentru astfel de produse in zonele rurale, unde in general se construiesc case de vacanta. Cei care vor sa-si construiasca o casa de locuit aleg, in general, zidaria. Astfel, un studiu publicat recent de Institutul National de Statistica arata ca 56% dintre locuintele din Romania sint din materiale foarte rezistente (beton, caramida), 15,8% sint din caramida si lemn, in vreme ce 22,2% au preferat materiale usoare (chirpici, paianta, stuf, lemn). Daca in oras domina betonul si caramida, probabil si din cauza numarului mare de locuinte situate in blocuri, in mediul rural la putere sint materialele usoare: 40,8%. Si caramida, si lemnul prezinta avantaje si dezavantaje. Pretul nu trebuie sa fie principalul criteriu luat in considerare.

Oda lemnului

Principalul avantaj la ridicarea unei case din lemn este durata de constructie a acesteia. "Ridicarea scheletului din lemn dureaza doua saptamini, o saptamina dureaza invelirea casei si finisajele, iar daca se lucreaza repede si la fundatie, o casa de 100 de metri patrati construiti poate fi data in folosinta cam intr-o luna", spune inginerul Dorel Dobre, reprezentantul companiei Case Lemn Harghita in Bucuresti. Un alt avantaj, dupa cum spune acesta, ar fi acela ca o locuinta din lemn se incalzeste mult mai repede.

Evident, nu putem uita pretul. Pretul unei astfel de constructii, in functie de varianta aleasa, casa de vacanta sau de locuit, incepe de la 100-110 euro pentru metrul patrat construit si poate ajunge pina la 185 de euro/mpc. Preturile nu includ fundatia, acoperisul sau finisajele. "Din estimarile noastre, cu fundatie, cu utilitati, cu tot ce trebuie, pretul unei case la cheie creste cu inca 100 de euro pentru metrul patrat construit, adica pretul va oscila intre 200-285 de euro metrul patrat", a precizat Dorel Dobre.

Un pret mediu poate fi considerat 250 de euro/mpc De asemenea, cumparatorul va trebui sa scoata din buzunar bani pentru transportarea scheletului de lemn de la fabrica la locul de montaj. Un ultim avantaj, potrivit specialistilor, pentru acei care vor sa isi cumpere o casa de lemn este elasticitatea acestui material, care nu permite aparitia fisurilor in pereti, amortizeaza vibratiile si absoarbe undele seismice.

Varianta "sandwich"

Prefabricatele din material lemnos reprezinta o solutie prezenta de ceva timp pe piata autohtona. Cu toate finisajele incluse, la cheie, pretul unei astfel de case ajunge pina la 210-215 euro metrul patrat. "Acest tip de casa necesita o structura de rezistenta facuta din grinzi de lemn, iar ca pereti se vor folosi panouri de diferite marimi, umplute la mijloc cu vata minerala, de aici si denumirea de sandwich. La interior, aceste panouri pot fi imbracate cu rigips sau lambriuri", afirma Dorel Dobre.

Problemele lemnului

Unul dintre dezavantajele cumpararii unei case din lemn este faptul ca podelele trebuie oarecum izolate fonic. "Daca ai copii si sar pe podea, mai ales la etaj, dusumeaua trepideaza si scoate zgomot de iti vine sa iti dai copiii afara din casa", a spus Dobre, adaugind ca, bine intretinuta, o casa de lemn poate avea o durata de viata de 100 de ani, atit sa nu se intilneasca cu focul. Pe de alta parte, locuintele din lemn nu sint prea usor de realizat in regie proprie. "Ele sint greu realizabile in regie proprie, pur si simplu din cauza ca prea putini stiu sa le faca", spune Octavian Ungureanu, arhitect la compania Trilitica. Nici ca investitie lemnul nu suna prea bine. "In rindurile populatiei exista o neincredere in ceea ce priveste aceste constructii, deoarece psihologic, desi fals, nu sint la fel de "trainice". Astfel, desi casele din lemn sint ceva mai ieftine, ele sint extrem de greu vandabile. Nu trebuie niciodata sa uitam ca orice casa este si o investitie care, in anumite conditii, sa poata fi valorificata prin vinzare", mai spune Octavian Ungureanu.

Costuri suplimentare

Pentru cei care au mai multi bani pentru investitii, focul nu mai constituie un pericol. "Impotriva focului se trateaza lemnul cu solutii ignifuge", ne-a spus Sebastian Silard, manager de produs al firmei Apicom. Tratarea materialelor cu solutie ignifuga este optionala, pentru aceasta cumparatorul trebuind sa mai umble la pusculita. "Nu putem face un calcul exact. Spre exemplu, ignifugarea unui metru cub de lemn costa in jur de 150 de euro", a spus Sebastian Silard. Materialul devenit ignifug are o rezistenta la foc de pina la 90 de minute de expunere la flacara. "Prelucrate astfel, componentele devin comparabile, din acest punct de vedere, cu materialele traditionale, precum caramida sau betonul", sustine acesta.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.