"Anotimpurile" lui Vivaldi, intr-o versiune originala, creata special pentru naiul lui Gheorghe Zamfir! Cu greu isi poate inchipui cineva - obisnuit cu interpretarea instrumentala cunoscuta - reorchestrarea celebrei capodopere cu solo nai in locul viorii. Ei bine, cand este vorba de "Regele Naiului", aproape nimic nu este imposibil. Cu toate ca insusi maestrul, care si-a dedicat 50 de ani din viata acestui instrument, nu crezuse ca va putea vreodata sa cante la nai "Anotimpurile". Si totusi a raspuns provocarii la o "aventura" in imperiul atotputernic al muzicii.

Romanul Gheorghe Zamfir, care a cucerit mapamondul cu ale sale recitaluri - a vandut peste 120 de milioane de discuri, a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, a compus coloana sonora a mai multor filme, printre care cel al regizorului Sergio Leone, "Once Upon A Time in America", soundtrack-ul din "Karate Kid", sau bine-cunoscuta pelicula "The Tall Blonde Man with One Black Shoe" - s-a intalnit cu geniul celui mai important reprezentant al barocului muzical venetian. Si, iata ca naiul lui Gheorghe Zamfir adauga "Anotimpurilor", muzicii vivaldiene "de o perfectiune si o frumusete uluitoare", un sentiment de profunda, vibranta si calda mangaiere, un zvon de plai romanesc topit in unduirile colinelor sau in racoarea zavoaielor de la noi; un sentiment tributar, fara indoiala, virtuozitatii interpretului si compozitorului roman. Cum s-a nascut aceasta orchestratie inedita?

Propunerea a venit din partea muzicianului Lucian Moraru, facuta lui Gheorghe Zamfir in octombrie 2005. "Anotimpurile" au fost interpretate in avanpremiera de Gheorghe Zamfir si "The Athenaeum String Quintet" in luna ianuarie a acestui an, intr-un turneu in Canada care a cuprins recitaluri pe mari scene din Toronto, Montreal, Ottawa, Winnipeg, Calgary, Edmonton si Vancouver. "Dupa turneul canadian, compozitia capatase maturitate si am considerat ca era firesc sa inregistram «Anotimpurile» pe un CD", a declarat Gheorghe Zamfir cu prilejul recentei conferinte organizate la Ateneul Roman, cand a fost lansat albumul.
Cat despre inregistrare, "aceasta s-a facut in numai doua zile - 25 si 26 martie a.c. - a cate opt ore pe zi, cu emotii, cu trairi ce cuprind toata gama in creatie, cu zvacniri si inclestari, cu stari de transmutare in sonor la cea mai mare inaltime. Este o realizare care demonstreaza ca in muzica nu exista bariere si nici limite", a mai spus naistul.

La reusita inregistrarii si-au adus, de buna seama, contributia compania Son Art Records si Cvintetul "Athenaeum String Quintet" format din Gabriel Gheorghe (prima vioara), Viorel Bustean (a doua vioara), Lucian Moraru (viola), Dan Joitoiu (violoncel), Silviu Prodan (contrabas). In plus, aceasta premiera mondiala absoluta confirma, potrivit muzicianului roman, "ca cei 50 de ani de stradanii si munca neobosita, adica toata viata mea dedicata naiului, nu a fost zadarnica". "Anotimpurile" lui Vivaldi, cu solo nai in locul viorii, adauga inca un regal creatiei lui Gheorghe Zamfir.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.