Turismul romanesc se afla intr-o situatie proasta, dar are perspective excelente de dezvoltare in urmatorul deceniu, afirma un studiu al World Travel and Tourism Council

Potrivit documentului citat, in 2006, se asteapta ca economia diversificata a turismului si calatoriilor sa contribuie cu 4,8% din PIB-ul tarii si va reprezenta 485.000 locuri de munca, adica 5,8% din totalul angajarilor. In plus, in urmatorii 10 ani este prevazut ca turismul si calatoriile in Romania sa atinga o rata reala anuala de crestere de 6,7%, exprimata in PIB, comparativ cu numai 3,1% in UE, ducand partea de turism si calatorii din PIB la 5,8% in 2016.

Aceasta contributie este semnificativa, dar potentialul industriei de crestere nu ar trebui sa fie considerat ca sigur, afirma WTTC. Aceasta deoarece cateva provocari importante continua sa limiteze potentialul de crestere, precum dezvoltarea atat de necesarei infrastructuri si a capitalului uman, sporirea produselor si a calitatii serviciilor, precum si cresterea constiintei si a ajutorului pentru industrie in cadrul Guvernului si a publicului larg. Turismul si calatoriile in Romania ar putea avea realizari mai mari, cata vreme sunt asigurate o politica guvernamentala favorabila, un climat stimulativ pentru investitii, marketing si promovare sustinuta, dar si politici care respecta mediul si cultura locala.

Dupa doua decenii de scadere a numarului vizitatorilor si de mentinere a unui nivel scazut de dezvoltare, industria turismului romanesc isi recapata incet ritmul. Pe masura ce Romania se indreapta spre integrarea in UE si isi consolideaza infrastructura, sistemul politic si cel legal, turismul si calatoriile vor avea un rol din ce in ce mai important de jucat - mai ales in a crea locuri de munca sustenabile unei populatii rurale imense. Marea provocare este acum de a coopta in intregime toata lumea comerciala, pentru a dezvolta un produs turistic competitiv, folosind avantajele considerabile ale tarii ca punct de pornire, afirma WTTC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.