Impozitul pe locuinte nu va creste semnificativ anul viitor, decit pentru casele cu o suprafata de peste 150 de metri patrati

Propunerile de modificare a Codului Fiscal vizeaza atit majorarea valorilor pe metru patrat, cit si a coeficientilor de ajustare in functie de zona amplasarii cladirii.

Valoarea impozabila pentru un metru patrat dintr-o cladire cu cadre din beton armat, caramida arsa si utilitati va creste de la 631 de lei la 669 de lei.

Coeficientii cu care se inmulteste valoarea calculata conform metodei mentionate vor fi dublati, in majoritatea situatiilor. In cazul unei cladiri in zona A a unei localitati de rang zero, coeficientul va creste de la 1,3 la 2,6.

Impozitul de 0,1%

In cazul persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii. Aceasta se determina prin inmultirea suprafetei construite cu impozitul pe metrul patrat aferent fiecarui tip de constructie.

In cazul unei cladiri care are peretii exteriori din materiale diferite, se ia in considerare valoarea impozabila cea mai mare corespunzatoare tipului cladirii respective. Adica o cladire construita partial din caramida, dar si din lemn, se va impozita ca o cladire din caramida.

Potrivit proiectului de Cod fiscal, un metru patrat de cladire cu cadre din beton armat, cu pereti exteriori din caramida arsa sau din materiale compozite va avea o valoare impozabila de 669 de lei. Vorbim despre cazul in care cladirea este buna de locuit, adica are instalatie electrica, apa, canalizare si incalzire.

In cazul unei cladiri din lemn si piatra naturala, valoarea impozabila a metrului patrat scade pina la 182 de lei.

Cladirile anexa din beton, caramida sau compozite vor avea o valoare impozabila de 114 lei. Anexele din lemn, piatra sau caramida nearsa vor avea o valoare impozabila de 68 de lei pe metrul patrat. In cazul incaperilor amplasate la subsol, la demisol si/sau la mansarda, utilizate ca locuinta, valoarea impozabila se reduce cu 75%. Pentru aceleasi spatii neutilizate ca locuinta, valoarea impozabila scade cu numai 50%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.