Constructia Ansamblului imobiliar Esplanada va incepe anul viitor, prima etapa a lucrarii urmand sa fie finalizata in minimum sapte ani.

Memorandumul acestui proiect a fost semnat ieri de ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, si Nathaniel Rothschild, presedintele Trigranit Holding Limited, dezvoltatorul proiectului.

Primaria Capitalei a primit 85 solicitari de revendicare din partea fostilor proprietari, pentru 5,5 hectare teren, adica aproape jumatate din amplasamentul necesar proiectului
"Vrem sa construim un simbol pentru Romania. In plus, complexul va fi un punct de atractie turistic si va aduce un motiv in plus multinationalelor sa investeasca in Romania", a spus CowenTodd Cowen, director executiv al companiei Trigranit. Ansamblul va cuprinde spatii de birouri cu o suprafata de 210.000 metri patrati, locuinte pe o arie de 90.000 metri patrati si spatii comerciale si de distractie insumand 120.000 metri patrati. Complexul va dispune si de un centru cultural de 30.000 de metri patrati, precum si de 270.000 de metri patrati de parcare. Suprafata desfasurata a proiectului este de 800.000 de metri patrati. In cadrul ansamblului va fi construita si o cladire de birouri, Brancusi Tower. Potrivit directorului executiv al Trigranit, pe langa investitia directa, de un miliard de euro, care va fi realizata pentru dezvoltarea proiectului, Esplanada va atrage inca 2-3 miliarde de euro investitii conexe atat din partea companiilor romanesti, cat si a celor straine.

Terenul pe care va fi dezvoltat proiectul, aflat in proprietatea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, are o suprafata de peste 107.000 de metri patrati si este delimitat de strazile Unirii, Octavian Goga, Nerva Traian si Mircea Voda. Potrivit memorandumului, terenul va fi concesionat firmei Trigranit pe o perioada de 49 ani. Dupa aceasta perioada, complexul de locuinte, birouri si spatii comerciale va fi preluat in administrare de catre statul roman.

Exproprieri la preturi agreate de primarie

Proprietarii terenurilor pe care va fi amplasat Ansamblul Esplanada care nu vor accepta oferta de rascumparare a primariei vor fi expropriati, ansamblul fiind considerat proiect de utilitate publica. Pretul va fi stabilit de un evaluator agreat de primarie, dar in zona un metru patrat costa cu mult peste 1.000 euro.

Primul "power center" din Capitala

Si compania romano-germana Terra Invest a anuntat ca va realiza in sectorul 3, in zona Mihai Bravu, pe terenul care gazduia odinioara fabrica de cosmetice Gerovital, primul "power center" din Romania. Acesta este de fapt un centru comercial care contine un hypermarket central si se realizeaza pe terenuri intre 10.000 si 20.000 mp, in orase ce au peste 35.000 locuitori.

Laszlo Borbely: "Bucurestiul are nevoie de un simbol. Nu cred ca trebuie sa mai consideram ca simbolul Capitalei este Casa Poporului"


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.