La Buzau, un copil a murit, iar altul este in coma din cauza neglijentei asistentilor maternali platiti de statul roman

Ionut a murit la doar un anisor, din pricina unei lovituri la cap. Adrian are 3 ani si este in coma, dupa ce a cazut intr-un ceaun cu apa fiarta. Destinul celor doi copilasi, ambii din Buzau, a fost mutilat si apoi ucis. A fost mutilat de mamele lor, care i-au abandonat dupa nastere, si ucis, acum cateva zile, de asistentii maternali "profesionisti", pe care statul roman i-a format, i-a testat si i-a platit sa aiba grija de ei, sa le fie parinti.

Cele doua asistente maternale, care practicau meseria de "mama" pentru Ionut si pentru Adrian, au ramas fara atestat. Dafina Simona Marin, 32 de ani, si Viorica Lilea, 41 de ani, ambele casatorite, mai aveau in grija, fiecare, inca un copil pe care Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau i-au luat din familiile acestora. Procurorii au inceput cercetarile, dar Ionut e intr-un mormant pe care miercuri s-au pus doua coroane si pe care, ieri, se incalzea la soare o soparla verde. Adrian a fost adus, acum trei zile, cu elicopterul, la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala. E in coma uremica din cauza oparelii pe spate, pe fund si pe picioruse.

Moarte suspecta

Ionut s-a nascut anul trecut, pe 28 aprilie. Mama sa, Lenuta, 34 de ani, e bolnava psihic si se drogheaza cu aurolac. Doarme prin gari. A mai avut un copil, pe care l-a omorat cu mainile ei, dupa cum banuiesc cei de la Protectia Copilului. L-a strans de gat cu un cauciuc. Tocmai de aceea l-au luat pe Ionut si l-au dat in grija asistentei maternale Dafina Simona Marin. "Era o asistenta maternala de toata isprava. A luat atestatul in 2003. O stiu de la cursuri. A absolvit cursurile de formare cu 9.

L-a avut pe Ionut si inca o fetita, pe care a vrut sa o adopte. si-au vandut apartamentul ca sa-si ia casa, unde sa se poata juca cei mici. E groaznic ce s-a intamplat cu Ionut", spune Carmen Nutulescu, director general-adjunct la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Buzau. Ionut a fost dus, vinerea trecuta, in jurul orei 14, la spital. Era in coma, dupa ce de dimineata a vomitat toata mancarea. Seara a murit. Intrucat a fost considerata o moarte suspecta, autopsia a fost facuta de-abia luni dupa-amiaza. Medicii legisti au stabilit ca decesul copilului a fost cauzat de o fractura cranio-cerebrala. Au fost descoperite trei fisuri pe partea dreapta a craniului.

Legistii spun ca fractura s-a produs in ziua mortii, dar asistenta maternala neaga acest lucru. "Nu a cazut in acea zi. A cazut mai demult, dar nu mi-am dat seama ca trebuie dus la spital. Nu consider ca am fost neglijenta, dar imi pare rau ca nu mi-am dat seama sa-l duc din timp la spital", ne-a declarat, telefonic, fosta asistenta maternala, Dafina Simona Marin, dupa ce initial a refuzat sa vorbeasca cu reporterii cotidianului Adevarul. Pe numele ei s-a deschis dosar penal pentru a se stabili in ce conditii a murit copilul. "Este exclusa lovirea, din punct de vedere medico-legal. E o lovitura de un corp plan, fara mare duritate.

Asistenta maternala ne-a declarat ca baietelul a cazut din patut inainte de ziua in care a murit. Vom continua cercetarile pentru a stabili conditiile in care s-a lovit copilul. Deocamdata nu putem considera cazul o infractiune", ne-a declarat procurorul criminalist Aurelian Iana. Indiferent de rezultatele anchetei, directorul DGASPC Buzau, Cecilia Manolescu, a precizat ca nu va semna pentru ca Dafina Simona Marin sa adopte copil sau sa mai fie asistent maternal, deoarece a dat dovada de neglijenta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.