Exista in viata cateva momente cruciale cand, in pericol fiind, te gandesti ca ti-ar prinde foarte bine o arma, pentru aparare. Achizitionarea acesteia nu este atat de simpla pe cat pare.

Cel mai usor de procurat sunt spray-urile lacrimogene si electrosocurile. Pentru armele cu cartuse cu gloante, cu gaze sau cu bile de cauciuc doritorul trebuie sa indeplinesca anumite conditii si sa primeasca avize de la mai multe institutii.

Singurele mijloace de autoaparare care nu necesita autorizare sunt spray-urile iritant lacrimogene si electrosocurile, pe care le putem gasi in orice magazin de arme si munitii. Primele sunt butelii de 40-60 ml de solutie iritanta lacrimogena, care pulverizata in fata produce usturimi puternice si lacrimarea ochilor. Cel atacat isi revine in circa 15 minute, iar pretul unui tub este cuprins intre 130.000 si 150.000 de lei. In cazul electrosocurilor singurul dezavantaj e ca agresorul si agresatul trebuie sa fie in contact direct.

"Sunt dispozitive electrice care curenteaza puternic, socul este extrem de violent astfel incat cazi la pamant, simti blocaj si ai crampe musculare. Costa de la 1,5 la 4,5 milioane de lei vechi, in functie de design si de putere", explica Petre Ilie, armurier in cadrul unui magazin de arme si munitii de pe sos. Stefan cel Mare. "Cel ce le foloseste nu risca nimic daca politia constata ca a fost in legitima aparare, ca urmare a unei agresiuni iminente sau tentative de talharie. Altfel, risca amenda sau, in cazul armelor cu cartus cu glont, chiar inchisoarea", adauga specialistul.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.