Foarte putini profesori si-au declarat la Fisc, anul acesta, veniturile obtinute din meditatii. Autoritatile fiscale sint convinse ca, in realitate, acestia sint mult mai multi, dar spun ca nu au cum sa-i depisteze.

Potrivit informatiilor Directiei Generale a Finantelor Publice a municipiului Bucuresti (DGFP), pina in luna aprilie, doar 57 de profesori din cei aproximativ 19.000 citi sint in Capitala isi depusesera declaratii privind veniturile obtinute din meditatii. Cei mai multi profesori meditatori s-au inregistrat in sectorul 2 - 25, in timp ce in sectorul 5 doar un singur profesor si-a declarat veniturile care provin din meditatii. "Cu siguranta sint mult mai multi profesori care scot bani din meditatii, insa nu putem dovedi acest lucru, sintem la stadiul de supozitie", ne-a declarat Toader Popescu, sef gestiune persoane fizice, din cadrul Administratiei Financiare a Sectorului 1.

Doar profesorii cu firma pot fi meditatori

Pentru a putea desfasura legal activitatea de meditator, orice profesor sau invatator trebuie sa obtina autorizatie de la primarie. "Insa, conform noii Legi a autorizatiilor, profesorii nu mai pot fi autorizati ca persoane fizice, ci doar daca trec la statutul de persoana juridica", spune Dorin Tiganas, purtator de cuvint al Administratiei Finantelor Publice.

Toader Popescu crede ca actuala lege nu-i incurajeaza deloc pe profesorii meditatori sa-si declare veniturile la Fisc, atit timp cit trebuie ca mai intii sa-si faca firma pentru a putea obtine autorizatia necesara. "Autorizatia nu este greu de obtinut, insa nu exista nomenclatorul ca ea sa poata fi obtinuta si de persoane fizice. Guvernul a vrut sa legalizeze meditatiile, dar nu a reusit inca sa le scoata de pe piata neagra", mai explica Popescu. Autoritatile din cadrul DGFP Bucuresti sustin ca sint foarte multi profesori care dau meditatii, dar nu pot fi depistati decit daca depun declaratii de bunavoie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.