Ca urmare a ninsorilor abundente si a inrautatirii vremii din ultimele doua zile, echipele de deszapezire au lucrat non-stop pentru deblocarea arterelor rutiere din judet. Eforturile au fost intensificate pentru ca stratul de zapada a atins, in unele zone, aproape doi metri. Este vorba de Drumul Judetean 154/B, intre localitatile Valenii de Mures, Rapa de Jos si Vatava, unde au cazut, pentru cateva ore, si liniile electrice. Echipele Electrica au reusit sa repare stricaciunile si sa restabileasca alimentarea cu energie electrica a respectivelor localitati. Alt drum grav afectat de viscol, unde s-a intervenit pentru a se evita izolarea localitatilor, a fost cel dintre Morareni si Dumbrava. Din ultimul raport al Inspectoratului de Politie al Judetului Mures reiese faptul ca, in urma interventiei utilajelor de deszapezire, toate drumurile din judetul Mures erau, ieri la amiaza, practicabile. Prefectul judetului Mures, Ciprian Monodor Dobre, a convocat Biroul Permanent al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta si s-a deplasat in zonele afectate de viscol. In judetul Mures, continua sa ninga, stratul de zapada situandu-se intre 10 si 110 cm, si persista pericolul inzapezirii localitatilor si a drumurilor de acces dintre ele.

Autoritatile din Valcea, anuntate de presa ca s-a blocat Valea Oltului

Autoritatile locale din Valcea au aflat ieri de la ziaristi ca circulatia este intrerupta pe Valea Oltului, din cauza unor TIR-uri inzapezite. Dupa cateva ceasuri, in care utilajele de deszapezire si-au facut cu greu loc, circulatia a fost reluata pe un singur fir. Unii dintre pasageri si-au abandonat masinile si s-au imbarcat in trenuri pentru a ajunge la Rm. Valcea sau Sibiu. Noaptea de miercuri spre joi nu a fost buna nici in celelalte zone ale judetului. Zapada si viscolul au facut sa cada linii de alimentare cu energie electrica si retele de telefonie. Mai mult, datorita blocarii pe DN 7, pe raza judetului Arges, joi intre orele 2 si 5, circulatia rutiera a fost intrerupta si in judetul Valcea, conducatorii auto nemafiind lasati de Politie sa circule catre Bucuresti. Ieri dupa-amiaza, situatia a revenit la normal mai in toate localitatile din judetul Valcea, ramanand inchis drumul de la Voineasa la Obarsia Lotrului.

1 metru de zapada la Piatra Neamt

Caderile masive de zapada au blocat, joi, circulatia pe 24 de drumuri judetene din Neamt, cea mai grava situatie fiind intalnita in zona localitatilor Bisericani si Durau, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit conducerii societatii DRUPO SA, care administreaza drumurile judetene din Neamt, joi dimineata, la solicitarea Consiliului Judetean Neamt, 12 utilaje de deszapezire au fost trimise pe teren, pentru a reda circulatiei noua sosele blocate de zapada cazuta in timpul noptii.

Viscolul a lovit Harghita cu 100 km/h

Un numar de 14 localitati harghitene din zona Praid-Corund au fost lipsite ieri de curent electric, dupa ce, miercuri noapte, ninsorile abundente si viscolul puternic abatute asupra judetului au rupt in mai multe locuri retelele de electricitate. Alimentarea cu energie a fost reluata abia in cursul dupa-amiezei, dupa ce echipele de interventie ale Electrica SA au reusit, cu mari eforturi, sa remedieze avariile si sa repuna reteaua sub tensiune. Desi viscolul - care suflase miercuri cu peste 100 km la ora - a scazut in intensitate, ninsoarea care a continuat ieri, masiv, in intreg judetul Harghita a dat mari batai de cap drumarilor, aflati in a patra zi de lupta non-stop cu zapada de pe sosele, care depaseste 20 de centimetri. Desi utilajele de deszapezire de la Drumuri Nationale patruleaza non-stop pe toate soselele judetului, imprastiind material antiderapant, iar Politia Rutiera a instituit restrictii severe, traficul rutier a mai inregistrat si ieri blocaje temporare intre Borsec - Toplita si Miercurea-Ciuc - Ghimes, din cauza unor autotrenuri intepenite de-a curmezisul drumului.
Pentru indolenta,

Sefii sucursalei Drumuri Nationale Covasna - amendati de politie cu 20 milioane lei

Primaria Sf. Gheorghe da 150.000 pe zi celor care vor sa deszapezeasca "la lopata"
Politistii covasneni au fost nevoiti sa puna ieri mana pe chitantierul de amenzi pentru a-i convinge pe sefii sucursalei Drumuri Nationale Covasna sa-si faca datoria. Dupa ce mai multe apeluri de interventie pe DN 12, in zona Micfalau - unde traficul rutier era blocat partial de zapada de peste 30 de centimetri grosime - au fost igorate de mai-marii de la Drumuri Nationale, conducerea IPJ Covasna a decis sa-i amendeze cu 20 de milioane lei. "Stimulentul" si-a facut imediat efectul, asa incat la ora amiezii pe nici una dintre soselele Covasnei nu se mai inregistrau blocaje de trafic. Batai de cap au avut in schimb edilii din Sf. Gheorghe, nevoiti sa inchida circulatia pe trei artere in panta din oras, unde utilajele de deszapezire nu au putut intra. Pentru deszapezirea lor, ca si a tuturor strazilor "cu probleme" din municipiu, edilul-sef Albert Amos a anuntat ca primaria angajeaza oameni "la dat cu lopata", care vor fi platiti cu 150.000 lei pe zi.

Ambulanta care transporta un bolnav, impotmolita in Bistrita-Nasaud

O masina a Serviciului Judetean de Ambulanta (SJA) Bistrita-Nasaud, care trebuia sa transporte din comuna Bidiu la Bistrita un bolnav cu insuficienta respiratorie, a ramas blocata in nameti, joi, timp de peste o ora, transmite corespondentul Mediafax. Dispecerul de serviciu de la SJA a declarat ca masina a fost solicitata, in jurul orei 10, la Bidiu pentru a transporta la spital, in Bistrita, un bolnav cu insuficienta respiratorie. Dupa aproximativ o ora, dispeceratul a fost anuntat ca masina nu poate iesi din nameti, iar acesta urma sa trimita o alta masina pentru a aduce bolnavul la spital. Un grup de sateni a impins insa ambulanta pana la sosea si aceasta a reusit sa ajunga la Bistrita cu bolnavul, a carui stare se inrautatise intre timp.
In timp ce vremea continua sa se inrautateasca,

Sapte morti si 20 de raniti grav in accidente rutiere petrecute in ultimele 48 de ore

Sapte persoane au murit si alte 20 au fost grav ranite, in ultimele 48 de ore, in urma unor accidente rutiere. In timp ce inrautatirea vremii continua, Politia Rutiera recomanda soferilor sa conduca prudent si sa-si doteze masinile corespunzator conditiilor de iarna. Ieri, un singur drum national, DN 7A, era blocat din cauza ninsorii abundente, pe tronsonul Vidra - Obarsia Lotrului. Potrivit Directiei de Politie Rutiera, in ultimele zile, traficul pe unele sosele a fost ingreunat din cauza unor camioane care nu aveau cauciucuri de iarna si nici lanturi antiderapante.

Astfel de cazuri au avut loc pe Valea Oltului, dar si in judetul Buzau. In unele orase, precum Bacaul, masinile de mare tonaj nu sunt lasate sa intre in localitate daca nu sunt dotate cu lanturi antiderapante. In Covasna, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a fost amendata de Politie cu 20 de milioane de lei, fiindca drumurile nationale din judet nu au fost curatate, desi miercuri noaptea a nins fara incetare. Mai multe TIR-uri nu au reusit sa urce pantele de pe unele drumuri, pe care zapada atingea 20 centimetri, soselele fiind, ulterior, deblocate. Si circulatia pe DN 17, in pasul Tihuta, judetul Bistrita, s-a desfasurat cu dificultate, din cauza zapezii si viscolului. Zeci de TIR-uri neechipate pentru iarna au fost nevoite sa stationeze peste noapte, pentru ca nu au putut urca muntele.

Politia Rutiera cere soferilor care conduc autovehicule de peste 3,5 tone, sa-si doteze masinile cu cauciucuri de iarna si lanturi antiderapante. Cele mai mari probleme le provoaca TIR-urile venite din Turcia, in timp ce masinile de mare tonaj venite din Vest sunt echipate corespunzator, regulile din tarile membre ale UE fiind mult mai stricte in acest sens. Politistii apreciaza ca nici automobilistii nu si-au dotat masinile pentru a face fata conditiilor de iarna, doar unul din cinci dintre acestia pregatindu-si autoturismul corespunzator. Pentru soferii care se pregatesc sa plece la drum lung sau pentru cei care se confrunta cu probleme in trafic, au fost puse la dispozitie telefoanele 021/260.29.76, 021/315.75.66 si 0724/294.562 - de la Comandamentul Central de Iarna, sau 021/336.22.09 - de la Politia Rutiera.
In timp ce mai-marii Brasovului au plecat in Danemarca

Prefectura, deszapezita de jandarmi

Strazi acoperite cu un strat de zapada de peste 20 de centimetri, zeci de masini "botite" in mai putin de 2 ore si tot atatia cetateni ajunsi la Urgenta cu fracturi sau luxatii - acesta este rezultatul manierei in care edilii Brasovului s-au achitat ieri dimineata de misia deszapezirii, dupa ninsoarea abundenta cazuta miercuri noapte.

Utilajele firmei "Vectra" - careia primaria ii plateste lunar cateva miliarde pentru deszapezire - au putut fi vazute la lucru doar pe arterele principale, abia dupa ora 7, cand traficul era deja in toi. "Nu-i adevarat, dom'le, am fost eu pe teren cu ele inca de la 3 dimineata!", a incercat sa ne convinga viceprimarul Adrian Gabor, insistand apoi ca "s-a dat si cu solutie pentru topirea zapezii, da' asta nu-si face efectul decat dupa 2-3 ore!" Abia pe la pranz, zapada de pe bulevardele principale a disparut, nu inlaturata de utilajele firmei "Vectra", ci topita de intensitatea circulatiei, celelalte strazi ale urbei ramanand insa necalcate de roata de utilaj pana spre seara. Lucru valabil si pentru caile de acces din jurul institutiilor publice si unitatilor sanitare, drept care, in disperare de cauza, subprefectul Szakal Andras a fost nevoit sa faca apel la jandarmi pentru deszapezirea acestora, inclusiv a strazii din fata Prefecturii! In tot acest timp, mai-marii administratiei municipale si judetene au fost de negasit, "plecati putin din institutie", dupa cum ni s-a spus. In cele din urma, am aflat ca prefectul Aurelian Danu, primarul Gheorghe Scripcaru si presedintele Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu, s-au luat de mana si au plecat pentru cateva zile in voiaj in Danemarca, la o "actiune foarte importanta", lasandu-si subalternii sa se descurce cu deszapezirea! La o actiune similara, dar in Austria, a plecat si vicele C.J.-ului, Vasile Butaru, in biroul caruia, ieri la amiaza, cateva subalterne se "descurcau" de zor cu... prajituri si cupe de sampanie!


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.