Una dintre cele mai vechi asezari din Marginimea Sibiului, Orlat, situata la 17 kilometri vest de resedinta de judet, este o asezare in care un sfert dintre membrii comunitatii sunt rude, descendentii familiilor Candin si Pop.

Surorile Rafira Candin si Ana Pop, originare din comuna Armeni, sunt celebre in Orlat pentru ca s-au casatorit cu doi localnici si au dat nastere, impreuna, la nu mai putin de 23 de copii. Rafira, care azi are 75 de ani, a adus pe lume 11 prunci, in vreme ce mezina, Ana, de 72 ani, a nascut de 12 ori.

Neamul lor aduna 200 de suflete

Rafira are mai multe fete, sapte la numar, in timp ce Ana, mai multi baieti, respectiv opt. Ambele au deja stranepoti si spun ca neamul lor aduna 200 de suflete, cam o suta de fiecare parte. Iar ceea ce este mai important pentru "mamele-eroine", decorate pentru acest lucru de catre regimul comunist, este faptul ca nici una dintre rudele lor nu a plecat din sat, fiecare intemeindu-si, la vremea lor, familii si gospodarii, tot in Orlat.

"Nu m-am ferit sa raman gravida"

Femeile au ramas vaduve, dar nu se codesc sa recunoasca faptul ca au fost "iubarete" de felul lor. Rafira ne-a declarat ca i-a dorit pe fiecare din cei 11 copii. "M-am iubit mult cu Ion si nu m-am ferit niciodata sa raman gravida", sustine femeia. Ana este si mai transanta, afirmand ca, nici ea si nici sora ei, nu au facut nicio intrerupere de sarcina. "Asa a vrut Dumnezeu sa avem familii atat de numeroase, pentru ca noi nu am facut niciodata avorturi", ne-a declarat Ana.

Ana are "pensie zero"

Daca pana in ‘89, fiecare incasa lunar cate 500 de lei pentru cele peste zece nasteri, azi, ele abia isi duc existenta. Rafira are o pensie de urmas de cateva sute de mii de lei vechi, in timp ce Ana are "pensie zero", dupa cum ne marturiseste aceasta. Amandoua recunosc insa ca toti banii din lume nu pot inlocui bucuria de a avea alaturi atatia copii, nepoti si stranepoti.

Record la Orlat

Viceprimarul comunei, Ioan Milea, este de parere ca satul lui ar trebui trecut in Cartea Recordurilor. "Cred ca asezarea noastra ar fi trebuit, de mult, sa fie inscrisa in Cartea Recordurilor, deoarece surorile Candin si Pop aproape ca au intemeiat satul. Mai ales ca toti sunt oameni gospodari si n-au avut niciodata probleme cu legea", ne-a declarat viceprimarul Ioan Milea.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.