Multi dintre tinerii maghiari din Ardeal, care nu stiu limba romana la terminarea facultatii, nu-si gasesc loc de munca nici macar la reprezentantele firmelor din Ungaria. Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj are, in prezent, aproape 6.500 de studenti la linia maghiara (cursuri de zi, frecventa redusa, ID sau postuniversitare). Insa, la finalul studiilor, multi se trezesc in situatia de a nu se putea angaja, deoarece nu cunosc limba romana nici cit sa scrie un CV.

"Este vorba, mai ales, despre tinerii care vin din zone unde nu se vorbeste romana, din secuime, Covasna, Harghita. Ei cunosc, poate, termenii uzuali, cit sa poata vorbi la magazin sau la piata, dar nu cunosc termeni legati de profesie, nici cit sa scrie o scrisoare de intentie in limba romana", explica Szabó Lehel, de la asociatia E-Works din Cluj, organizatie care face recrutare de personal.

Facultate fara scop

"Dintre tinerii care vin la noi, cam 20% nu se pot descurca in limba romana. Noi ii indrumam catre fundatii care fac cursuri si incercam sa le explicam ca, pentru angajarea in Romania, limba romana este de baza", spune Katalin Barna, project manager la E-Works. "Problema cea mai mare este ca majoritatea tinerilor nu au un scop, nu stiu ce vor sa faca. Ei vin la facultate, dar nu se gindesc ce fac dupa absolvire. Iar cind termina facultatea, se lovesc de primul obstacol, necunoasterea limbii romane, apoi de faptul ca nu isi gasesc loc de munca si trebuie sa ia totul de la zero, din nou", considera Szabo Lehel. Dupa doi ani de activitate a retelei, cei de aici au constatat ca majoritatea tinerilor maghiari vor sa lucreze in Romania, in special in orasele mari.

Maghiara, optional

Slujbele cele mai cerute de angajatorii care apeleaza la serviciile E-Works sint din domeniul IT, inginerie si economie, comert si birotica. Toate presupun studii superioare si cunoasterea limbii romane. Chiar si companiile multinationale, ce vin din Ungaria catre Romania, prefera tineri care stiu limba romana. "Pentru posturi ce presupun relatii cu publicul, vinzari, contacte cu clienti, cu institutii este absolut necesara", spun cei doi reprezentanti ai asociatiei.

Firma Vitacom Electronics, din Cluj, a colaborat cu E-Works. "De un an si jumatate lucram cu ei. Am angajat, prin ei, agent de vinzari, asistent manager, pe depozit si pe marketing. Cunoasterea limbii romane este criteriu de baza. De asemenea, cerem limba engleza, pentru destule posturi. Iar limba maghiara poate constitui un avantaj, insa nu e un criteriu de baza", explica Fúlóp Emese, reprezentant Resurse Umane al firmei.