Cetatenii romani cu contract de munca in Germania vor beneficia, de la 1 iunie, de pensie si asigurari in cazul accidentelor.

Romanilor plecati la munca in Germania, cit si cetatenilor germani care muncesc pe teritoriul Romaniei le vor fi recunoscute, la intoarcerea in tara, contributiile la sistemul de asigurari sociale efectuate pe teritoriul statului strain. Acest lucru este posibil ca urmare a unui acord privind securitatea sociala, incheiat intre cele doua tari, la 8 aprilie 2005, si care va intra in vigoare la 1 iunie 2006. Acordul, elaborat pe principiile Uniunii Europene, prevede ca, pentru stabilirea dreptului la pensie conform legislatiei statului-resedinta, se va tine cont si de prestatiile efectuate pe teritoriul celuilalt stat, daca acestea nu se suprapun.

Accidentari remunerate

Asigurarile sociale de care beneficiaza angajatul roman din Germania, stipulate in acord, prevad ca, in caz de accidentare la locul de munca, acesta va primi indemnizatii si pensii pe caz de boala. Asigurarea de sanatate va fi aplicata potrivit legislatiei statului in care lucratorul isi desfasoara activitatea, iar in cazul unor astfel de accidente, va fi aplicata legislatia din statul unde angajatul este asigurat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.