Jurnalele marilor televiziuni comerciale au devenit tabloide. Irinel si Monica, Gigi si Coelho, Guta si Minune sint „formulele miraculoase“ care asigura ratingul unui jurnal.

Primele semne de indreptare spre monden a stirilor au venit din partea PRO TV. In ultimii trei-patru ani, televiziunea din Pache Protopopescu i-a dat ocazia Andreei Esca sa prezinte stiri despre manelisti, sa birfeasca despre iubitele fotbalistilor sau sa-l aiba invitat in studio pe Gigi Becali. Si asta, desi nici unul dintre subiectii mai sus mentionati nu sint printre cei considerati ca fiind de interes general, oameni care sa influenteze in vreun fel viata romanului de rind. Reteta PRO a prins si de data aceasta, iar stirile de la ora 19.00 inca au cele mai mari audiente.

Cu toate acestea, cei responsabili de directia in care evolueaza stirile PRO nu sint dispusi sa ne vinda marele secret al succesului lor. Oamenii care l-au creat pe Gigi Becali, care au ridicat chefurile cu manele la rang de stire si care au impanat primii stirile sportive cu imagini din reviste deocheate au refuzat sa ne vorbeasca despre "bucataria interna".

Contraatacul "stiristelor"

La polul opus PRO TV-ului, din punctul de vedere al tabloidizarii, se afla posturile de stiri Antena 3 si Realitatea TV.

"La Antena 3 nu intra in jurnal stiri fara relevanta", descrie scurt conceptul editorial Vlad Petreanu, redactorul-sef al stirilor din Antena 1 si 3. Nici in ceea ce priveste Antena 1 Petreanu nu este ingaduitor cu mondenitatile: "Schimbarea religiei Monicai Gabor? Da, daca o face in urma unui eveniment major, daca trece la islamism si deschide o scoala de wahabbiti".

Cu toate acestea, Antena 1 a imprumutat de la PRO TV destul de mult din modelul stirilor sportive, cu putine zile in care telespectatorii nu au sansa de a vedea nurii vreunei frumuseti mondiale, blurati discret pentru a nu supara CNA-ul. "Sportul este redactie separata", pare sa se scuze de data asta Petreanu.

Generalistele fara "breaking news"

Seful stirilor din Antena este de parere ca aparitia televiziunilor de stiri a facut viata mult mai usoara pentru cele generaliste. Daca in urma cu doi-trei ani atit PRO TV, cit si Antena 1, si chiar TVR 1 isi intrerupeau emisia obisnuita pentru editii speciale ale stirilor, acest gen de reactie este lasat acum exclusiv in sarcina posturilor specializate.

"Era o mare tevatura atunci, pentru ca renuntai la un produs de pe post care, de cele mai multe ori, avea contractata publicitate. Plus ca nu pe toata lumea interesa evenimentul pentru care intrerupeam noi emisia. Am avut si surprize. In zilele de dupa 11 septembrie 2001 am primit destul de multe telefoane de la telespectatori care spuneau 'nu ne intereseaza atitea stiri, vrem telenovele>>", isi aminteste Vlad Petreanu.

El considera ca o televiziune generalista poate difuza stiri soft, dar grupate in finalul jurnalului. In nici un caz insa acestea nu au ce cauta la Antena 3. Totusi, Gigi Becali nu trebuie sa fie ingrijorat ca nu ar avea sansa de a-si face cunoscute parerile si actiunile: "Daca e vorba despre o calatorie a lui Becali la Muntele Athos, nu ma intereseaza. Daca insa plecarea este cu Viorel Hrebenciuc, devine informatie de interes general, pentru ca astfel confirma zvonurile care spun ca Becali e creatia lui Hrebe".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.