Desi se tot bate moneda pe conceptul “familia – celula de baza a societatii”, atunci cand vine vorba de bani, ceea ce este important pentru stat e clar: individul. In Romania, nu conteaza daca esti casatorit sau celibatar – taxele sunt aceleasi – si nici nu beneficiezi de alte facilitati fiscale.

Daca inainte de 1989 celibatarii erau obligati sa plateasca impozite mai mari, acum nu mai exista diferente: toata lumea plateste aceleasi impozite! Atata doar ca nici constituirea unei familii nu este incurajata din punct de vedere fiscal, asa cum se intampla in alte state europene dezvoltate, cum ar fi Franta, Statele Unite sau Irlanda. si asta dintr-un motiv simplu - sistemul unitar este mult mai usor de controlat si administrat!

Astfel, impunerea pe familie ar presupune o declaratie de venit in plus, care sa cumuleze totalul veniturilor realizate de membrii familiei, fapt care complica sistemul de administrare a impozitului si necesita resurse financiare suplimentare. O impunere pe familie ar putea sa conduca, din punct de vedere psihologic, la existenta unui responsabil cu plata obligatiilor fiscale, in timp ce cealalta parte nu s-ar simti implicata in raport cu bugetul statului.

"Trecerea de la un sistem de impunere a fiecarei categorii de venit cu o taxa proprie, unde regulile de asezare si cotele sunt adaptate naturii venitului, asa-numita impunere cedulara, la un sistem de impunere declarativ mixt - impunere cedulara si unica in acelasi timp - si apoi revenirea la impunerea cedulara, in prezent, nu mai permite introducerea unui nou element de modificare a algoritmului de calcul al impozitului. In acest scop, s-a ales drept contribuabil persoana fizica, pentru o mai buna intelegere a functionarii si aplicarii", ne explica Dani Cucu, consultant, Global Tax Management.

De asemenea, ne mai spune Dani Cucu, se pare ca in luarea deciziei s-a mai tinut cont si de un alt aspect, si anume influenta dreptului civil asupra structurarii legislatiei fiscale. "In tarile in care sotul exercita rolul de cap al familiei, in virtutea dreptului civil, unitatea de impunere este reprezentata de familie, in timp ce in tarile in care dreptul civil acorda o independenta economica sotiei, principiul impunerii comune a celor doi soti a putut fi pastrat, uneori cu reguli speciale, care au tendinta spre impunerea separata a celor doi soti", arata Dani Cucu. Asa cum se cunoaste, in tara noastra Codul familiei acorda egalitate in drepturi sotului si sotiei, precum si obligatii egale in casatorie.
Cum se intampla in alte tari si cum se intampla la noi

In functie de tipul de impunere adoptat, distingem impunerea pe camin, impunerea separata si impunerea comuna facultativa, dar si impunerea conform anumitor bareme. Impunerea pe camin presupune luarea in calcul a veniturilor tuturor membrilor de familie - sot, sotie, copii minori, copii majori, dar nu si veniturile colateralilor. Asa se intampla in Franta, Belgia, Finlanda, Luxemburg, Portugalia si Elvetia. Impunerea separata se aplica in Australia, Canada, Austria, Argentina, Grecia, Italia si Suedia, sistemul ignorand familia, in calitate de entitate economica. Pare a fi mai avantajos pentru contribuabil, in masura in care se limiteaza efectele progresivitatii

Capital

Sursa: CapitalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.