Contribuabilii romani au in mana soarta a 41 milioane de euro, de care pot dispune dupa propria lor dorinta in cadrul programului 2%. Conform Codului Fiscal, orice contribuabil poate alege sa directioneze doi la suta din impozitul pe venit platit statului catre o entitate nonprofit.

Sistemul, aplicat si in numeroase state europene, a functionat si anul trecut, cand limita de decizie a fost de 1%. Dar numai 145.000 de contribuabili au facut efortul de a cauta o destinatie pentru acesti bani, intrand astfel in buzunarele ONG-urilor doar 4,4 milioane RON, aferente veniturilor fiscale realizate in 2004.

Conform datelor Ministerului Finantelor, pe anul fiscal 2005, din impozitul pe venit s-au strans 7.107 milioane RON, ceea ce inseamna ca, potential, 142 milioane RON (41 milioane euro) ar putea fi dirijate de cei 6,5 milioane de contribuabili catre entitatile nonprofit. Cati salariati vor face insa efortul de a cere angajatorului fisa fiscala, de a-i face o copie xerox, de a cauta apoi datele de identificare fiscala a asociatiei preferate si, in final, de a merge la Fisc sau a trimite acolo o scrisoare recomandata, ramane de vazut. Pana la 15 mai, pentru ca acesta este termenul-limita. Pentru cei cu venituri liberale, problema se pune mai simplu. Ei trebuie sa completeze numai un camp in declaratia de venit.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.