Ministerul Educatiei, autorii de manuale de limba romana si academicienii trag un semnal de alarma: se degradeaza utilizarea limbii romane!

Memorarea comentariilor literare mestesug de tampire "Limba romana este materia la care, in cadrul examenelor nationale, se obtin cele mai slabe rezultate. Utilizarea limbii este deficitara atat la elevi, cat si la adulti si putem vorbi de o degradare a folosirii limbii. in scoli nu se pune accentul pe utilizarea limbii, ci pe literatura.

Este inca adevarat ca elevii sunt pusi sa memoreze comentarii dictate de profesori sau din carti. Sa nu uitam ca invatatul pe de rost, cum spunea Creanga, e un mestesug de tampenie", a declarat Liliana Preoteasa, director in Ministerul Educatiei.

La proba scrisa de romana a bacalaureatului, notele sunt din ce in ce mai mici, iar promovabilitatea scade de la an la an. in 2003 a fost de 96,72%, in 2004, de 95,35%, iar in 2005, de 92,75%. George Ardeleanu, asistent universitar la Facultatea de Litere, din cadrul Universitatii Bucuresti, si autor de manuale de limba romana la Editura Sigma, spune ca "noile programe de bacalaureat au ramas conservatoare.

La examenul national, la subiectul al treilea s-a pastrat vechiul principiu, spre exemplu caracterizarea personajului principal dintr-un roman studiat. Tot memorare presupune si acest subiect.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.