Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC) a modificat legislatia in baza careia se calculeaza facturile pentru caldura furnizata in blocuri.

Facturile pentru caldura cresc cu 20% in spatiile din blocuri cu alta destinatie decat cea de locuinte (magazine sau sedii de firme). "In cazul in care in condominiu exista spatii cu alta destinatie decat cea de locuinta, alimentate de la bransamentul termic comun al condominiului si pentru care nu este respectata inca prevederea de separare a instalatiilor, repartizarea cheltuielilor cu energia termica pentru incalzire se face conform indicatiilor repartitoarelor de costuri pentru incalzire montate in aceste spatii, fara aplicarea factorilor de amplasare sau proportional cu suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzire din spatiile respective, majorata cu 20%", se arata in Ordinul nr. 255/2006 al ANRSC.

O majorare de 10% se va aplica si la facturile de incalzire pentru spatiile mixte din blocuri (locuinta si firma cu activitate) care nu-si monteaza repartitoare. ANRSC a decis ca in cazul in care proprietarii spatiilor cu destinatie mixta din condominiu, unde se desfasoara efectiv activitati, nu asigura montarea repartitoarelor de costuri pentru incalzire, repartizarea cheltuielilor se face proportional cu suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzire din spatiile respective, majorata cu 10%.

Pana acum, magazinele si societatile cu activitate in blocuri plateau pentru caldura doar cat inregistrau repartitoarele de costuri plus contravaloarea energiei termice care le revenea din factura pentru partile comune. Recomandarea ANRSC pentru proprietarii acestor spatii este de a-si separa instalatiile de cele ale locatarilor prin bransament termic individual, contorizat.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.