Vinătoarea de la Balc-Bihor a dezvăluit noi aspecte legate de Ion Țiriac și de fiul său. Legalitatea permiselor de vinătoare și de armă ale celor doi e pusă sub semnul intrebării de autoritățile romane.

Ion Alexandru Țiriac va fi cercetat de Inspectoratul General al Poliției pentru folosirea armei cu incălcarea Legii nr. 17/1996, privind regimul armelor și al muniției, ne-a declarat purtătorul de cuvint al instituției, Cătălin Popescu. Avocatul familiei Țiriac, Nicolae Mindrilă, ne-a confirmat că Țiriac junior a participat la vinătoare, activitate pentru care avea nevoie de permis, armă și muniție. El le-a avut pe toate, potrivit avocatului său, cu toate că legea nu i-o permite in situația actuală. Potrivit articolului 27 din legea menționată, "atunci cind titularul permisului de armă se află in curs de urmărire penală sau de judecată, permisul de armă, impreună cu armele și munițiile sint ridicate de organele judiciare și predate Poliției". Tot aici se subliniază că, pină la finalizarea cercetărilor, autorizația va fi suspendată. Reamintim că Ion Alexandru Țiriac este trimis in judecată pentru deținerea de droguri in vederea consumului, faptă pentru care poate primi pină la 5 ani de inchisoare. Subcomisarul Cătălin Popescu ne-a declarat că ancheta va demara ca urmare a articolelor din presă "și este normal să ne autosesizăm. Pedeapsa pentru uz de armă fără drept este de la unu la cinci ani".
Mai singeros decit Ceaușescu

Măcelul mistreților de la Balc-Bihor doboară recordul lui Nicolae Ceaușescu. 78 de mistreți este cea mai mare pradă a dictatorului și a tovarășilor săi, cu 107 mai puțini porci decit cei uciși de grupul lui Țiriac. Evenimentul s-a petrecut in 1985, pe Fondul de vinătoare de la Boian-Călărași. Partida de vinătoare organizată de Ion Țiriac prin Asociațiile sale Zimbrul și Wild Boar a ajuns subiect gras și pentru presa internațională. Uciderea celor 185 de mistreți a fost incriminată de specialiști din Ministerul Agriculturii, asociații pentru protecția animalelor, fundații etc.
Permisul, armele și muniția lui Țiriac jr. nu au fost reținute

Potrivit art. 27 din Legea nr. 17/1996, permisul, armele și muniția lui Ion Țiriac ar fi trebuit ridicate de organele judiciare și predate unității de Poliție competente spre păstrare. Mai clar, procurorii care l-au anchetat pe fiul omului de afaceri erau obligați legal să facă acest lucru, iar lucrurile să fie trimise Serviciului de Arme și Muniție din cadrul Poliției Capitalei. Șeful acestui serviciu, comisarul Constantin Grumezescu, nu a primit nici un act, glonte sau armă. "In mod normal, organele judiciare trebuiau să mă solicite, dar nu au făcut-o. Este posibil să nu fie suspendată autorizația", ne-a declarat comisarul Grumezescu. Ceea ce inseamnă că firul duce la procurorii care au uitat să se achite de obligații și probabil vor fi cercetați de superiorii lor.
Adrian Năstase are două cuvinte: "no comment"

Imediat după partida de vinătoare de la Balc, ex-premierul Adrian Năstase a declarat că "a fost ceva remarcabil". Nu a intrat in amănunte. Ieri, cotidianul Evenimentul Zilei a publicat numărul mistreților uciși de fostul premier: 23. Sursa este neoficială. Singurul care știe exact ciți porci a impușcat este Adrian Năstase. Consilierul său cu probleme de presă, Anca Alexandrescu, ne-a declarat că șeful ei nu mai vrea să comenteze nici intr-un fel partida de vinătoare.