Cercetatorii americani au descoperit ca femeile nu isi pierd capul in aceeasi masura ca barbatii atunci cind consuma alcool, transmite BBC online, preluat de Mediafax. Exista parerea generala ca femeile isi pierd mai repede luciditatea decit barbatii atunci cind consuma alcool, insa cercetarile contrazic acest lucru. In urma studiilor realizate la Universitatea Kentucky s-a descoperit ca la acelasi nivel al alcoolemiei, barbatii sint de trei ori mai dezinhibati decit femeile. Acest lucru ar explica de ce femeile sint mai putin predispuse sa devina agresive la bautura. La studiu au participat 12 femei si 12 barbati, care au primit aceeasi cantitate de alcool.

Apoi li s-a testat luciditatea printr-un test in care trebuiau sa apese pe un buton la vederea unui anume simbol. In general, subiectii au avut rezultate din ce in ce mai proaste pe masura ce au baut mai mult, dar rezultatele barbatilor au fost, in medie, de trei ori mai slabe decit ale femeilor. Dupa acest test, participantilor li s-a cerut sa evalueze efectul pe care cred ca il are alcoolul asupra lor, alegind dintre mai multe adjective date pe acelea care li se potriveau. Barbatii au raportat ca se simt mai increzatori, mai agresivi si mai putin inhibati.

La femei, principalul efect al alcoolului a fost relaxarea. Cercetatorii sint de parere ca diferentele de ordin biologic si psihologic sint responsabile de reactiile diferite la alcool ale barbatilor si femeilor, dar nu au exclus nici factorii culturali si sociali. "De exemplu, barbatii si femeile se asteapta ca alcoolul sa aiba asupra lor efecte diferite, iar asteptarile pot influenta comportamentul", a spus psihologul Mark Fillimore.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.