Lapsusurile frecvente duc la scaderea performantelor intelectuale… cu cat inaintam in varsta, cu atat suntem mai ingrijorati de aceste fenomene.

Totusi, trebuie sa ne linisteasca aceasta idee: creierul se uzeaza doar daca nu este folosit. Este un lucru binecunoscut ca, inca de la nastere, omul pierde neuroni. Spre deosebire de alte celule, neuronii dispar fara a putea fi inlocuiti. Dar sa nu intram in panica. La nastere, creierul este format din zeci de miliarde de neuroni. Chiar daca se pierd zilnic in jur de 100.000 de celule nervoase, raman destule pentru a trai autonom, din punct de vedere cerebral, aproximativ 120 de ani. In plus, creierul se modifica in permanenta. Daca o retea de neuroni "se defecteaza", este imediat inlocuita cu alta.

In cazul unor tulburari serioase ale memoriei, este necesar intotdeauna un control general efectuat de un specialist in geriatrie sau neurologie. Unii factori pot agrava lapsusurile: oboseala, anxietatea, depresia, numeroase medicamente (unele somnifere, tranchilizante, antidepresive, unele beta-blocante, medicamentele antihistaminice etc.), variatiile hormonale, deficitul de vitamine, hipertensiunea arteriala. Lupta impotriva degradarii neuronilor este in stransa legatura cu lupta impotriva proastei irigari a creierului. Arterioscleroza este boala produsa de o insuficienta irigare cu sange a acestuia. O izolare profunda, ca aceea care produce surditatea, poate duce, de asemenea, la un deficit cerebral.

Treziti-va neuronii
In marea majoritate a cazurilor, scaderea performantelor intelectuale are loc atunci cand creierul nu este solicitat destul. Creierul trebuie intretinut. Activitatile monotone, ocupatiile care devin rutina solicita intotdeauna aceleasi regiuni ale creierului. Din aceasta cauza, restul zonelor cerebrale "adorm". O mare atentie trebuie acordata perioadei de pensionare, tulburarile de memorie fiind atunci mai frecvente din cauza faptului ca nu mai sunt stimulate prin munca functiile cerebrale.

Stimularea intelectuala contribuie la conservarea memoriei. Trebuie ca neuronii sa fie pusi la munca. In acest caz sunt recomandate jocurile: scrabble, belota, sah, bridge, tot ceea ce inseamna joc de logica sau de strategie. Memoria trebuie sa fie stimulata in fiecare moment al vietii. De exemplu, sa memorezi numerele de telefon pe care le utilizezi. Memoria se intretine si prin povestirea unor evenimente din trecut sau prin incercarea de a-ti aminti o poezie sau un cantec. In afara tehnicilor de stimulare a creierului sunt si alte metode pentru activarea memoriei.

Exista, de exemplu, programe de activare a memoriei in etape, care includ tehnici de stimulare a neuronilor, tehnici de memorizare si de emulatie. Nu trebuie niciodata sa uitam acest lucru: cu cat creierul munceste mai mult, cu atat munceste mai eficient. Gimnastica neuronilor este la fel de profitabila ca aceea a corpului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.