Recordul pictorului olandez este de 80,5 milioane de dolari. „Garcon à la Pipe“ al lui Picasso a fost vandut, insa, cu 104 milioane de dolari

"Va veni si ziua in care lumea va vedea ca tablourile mele valoreaza mai mult decat banii cheltuiti pe vopsele si pe viata mea mizerabila". Asa ii marturisea Vincent Van Gogh, fratelui sau, Theo, in 1889. Iata ca, la peste un veac de la moartea sa, lucrarile lui Van Gogh sunt cel mai bine vandute pe piata internationala a operelor de arta. In urma cu doua zile, portretul "L’Arlesienne, Madame Ginoux", pictat de artist in 1890, s-a vandut la Casa de licitatii Christie’s din New York, cu suma de 40,3 milioane de dolari.

Lucrarea este unul dintre cele sase portrete realizate de pictorul olandez pentru proprietara unei cafenele din Arles, Franta, unde Van Gogh a locuit impreuna cu prietenul sau, Paul Gauguin.

Ultima pictura importanta semnata de Van Gogh, "Portretul doctorului Gachet", a fost vanduta in 1990 pentru suma record de 80,5 milioane de dolari.

Desi a cunoscut celebritatea la 37 de ani dupa moartea sa, Van Gogh este acum cel mai bine vandut artist modern. Expozitiile lui sunt vizitate de un numar record de amatori de pictura, iar la licitatii, tablourile se vand cu sume uriase, de zeci de milioane de dolari,

Un record pentru piata de arta. Uimitorul sau record mondial din 1990 a fost intrecut cinci ani mai tarziu, cand "Garcon a la Pipe", de Picasso a fost vandut pentru suma de 104 milioane de dolari.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.