In toata tara, 14 rectori care conduc universitatile refuza sa-si declare averile. Unii contesta legea, altii gasesc scuze.

"Asteptam formularele declaratiilor de avere si apoi trimitem raspunsul la Ministerul Educatiei", spune Teodor Maghiar, rectorul Universitatii din Oradea. Pe site-ul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, pagina cu declaratiile de avere este in constructie inca de la inceputul anului. Scuza politehnistilor este ca postarea noilor declaratii pe Internet este dificila.

"Site-ul este administrat de catre universitate si conducerea sustine ca a decis accelerarea sistemului de postare pe Internet a declaratiilor de avere. Ele au fost depuse oricum, in termenul legal, la serviciul care se ocupa de salarizare si personal", spune Catalin Popa, purtatorul de cuvint al Universitatii Tehnice.

Oprea interpreteaza legea

Rectorul de la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iasi refuza si el sa-si faca publica averea. "Atita timp cit legea se refera la alta categorie decit cea a cadrelor didactice, este normal sa nu o fac publica. O am afisata pe site-ul Ministerului Finantelor, dar pe cel al universitatii nu voi pune nici o declaratie", spune rectorul Oprea, care este nemultumit de hotarirea ministrului Educatiei, Mihail Hardau. "Statutul cadrului didactic are o lege clara, pe care ministrul nu o stie", spune rectorul de la Iasi. In viziunea lui, daca un decan, de exemplu, vrea sa-l dea pe rector in judecata pentru ca i-a facut publica averea, "va asigur ca rectorul va pierde. Rectorii care si-au depus declaratiile nu au timp sa citeasca legea, iar juristii lor sint de zero lei".

Declararea averilor, la urechea lui Tariceanu

Rectorul Universitatii din Craiova, Ion Vladimirescu, recunoaste ca nu a vrut pina acum sa-si faca publica averea. "La conferinta rectorilor care a avut loc la Pitesti, dar si la intilnirea de la Timisoara la care a venit si ministrul Educatiei impreuna cu premierul Tariceanu, colegii mei au pus problema declaratiilor de avere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.