Apa de la robinetele bucureștenilor nu e bună de băut. A recunoscut ieri chiar ministrul Mediului, Sulfina Barbu, care a găsit și o scuză: sistemul de conducte vechi de jumătate de secol.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, le recomandă bucureștenilor precauție in consumul apei potabile, pe motiv că, deși calitatea apei la stațiile de tratare corespunde normelor UE, aceasta nu ajunge la consumatori cu aceleași calități, din cauza infrastructurii invechite.

"Trebuie să fim precauți in consumul apei potabile, preferabil ar fi chiar să o fierbem și să o răcim inainte de a o bea. (...) Apa are parametri perfecți atunci cind iese din stațiile de tratare, insă, din cauza instalațiilor invechite, nu mai are aceeași calitate atunci cind ajunge la robinetele consumatorilor", a declarat ieri Sulfina Barbu.

Sulfina Barbu - care a fost șef al Direcției de mediu București pină la numirea in postul de ministru - a adăugat că, in anumite blocuri, țevile pentru apa potabilă sint ruginite, iar unele chiar "ințepate", existind pericolul ca, pe traseul de la stațiile de tratare pină la consumatori, să se infiltreze substanțe nocive.
"In peste jumătate din București, infrastructura este mai veche de 40 de ani, iar in centrul Bucureștiului există conducte vechi chiar de 60 de ani. De aceea nu garantăm pentru menținerea calității apei atunci cind circulă pe astfel de conducte", a completat Sulfina Barbu.

Să schimbăm țevile pină in 2018

Ministrul a mai amintit că Romania a solicitat și obținut, in urma negocierilor pentru capitolul Mediu de aderare la Uniunea Europeană, cea mai lungă perioadă de tranziție dintre cele solicitate (pină in anul 2018 - n.r.), tocmai pentru a-și rezolva problemele legate de calitatea apei și de alimentarea cu apă.

Răzvan Murgeanu, primarul general interimar al Capitalei, a declarat ieri că apa care curge la robinetele bucureștenilor este pură din punct de vedere microbiologic, chiar dacă rețelele de distribuție a apei sint invechite. Primarul interimar a adăugat că, in timp, neinlocuirea rețelelor de distribuție a apei le va genera probleme bucureștenilor. "Rețeaua de distribuție a apei este ieșită din uz, in mare parte. Inlocuirea conductelor - care este unul dintre obiectivele principale prevăzute in contractul de concesiune a Serviciului de apă și canalizare - necesită insă timp. Deocamdată, mai este timp pentru a remedia această problemă, insă unul destul de scurt", a adăugat Murgeanu.

Rețeaua de distribuție a apei din București se intinde pe 2.756 de kilometri, peste trei sferturi reprezentind rețelele de distribuție a apei potabile (2.081 de kilometri). Aproape jumătate din rețeaua de distribuție are o vechime mai mare 60 de ani. De asemenea, 40% din rețeaua de canalizare a orașului (2.541 de kilometri de conducte) are durata de exploatare expirată.