Bucurestiul celebreaza ziua Europei prin intermediul celei de-a saptea arte. Festivalul Filmului European, organizat de Delegatia Comisiei Europene in Romania si de Uniunea Cineastilor din Romania, cu sprijinul Ambasadelor si Centrelor Culturale ale statelor membre, candidate si in curs de aderare la Uniunea Europeana, precum si al Institutului Cultural Roman, a debutat saptamana aceasta in Capitala, cu prezentarea filmului "Caché". Pelicula a fost recompensata de catre Academia Europeana de Cinema cu premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun actor intr-un rol principal (Daniel Auteuil), pentru cel mai bun regizor - distinctie obtinuta si la Cannes 2005 - si cel mai bun montaj de film.

Ca in fiecare an, si cea de-a zecea editie a Festivalului marcheaza Ziua Europei (9 mai).
Cele 23 de tari care participa la festival, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croatia, Danemarca, Finlanda, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Spania, Slovacia, Suedia, Turcia si Ungaria se vor afla in competitie, la cinema Studio, pana pe 11 mai. Sarbatoarea Filmului European va fi celebrata si in cadrul festivalurilor locale, la Craiova (4-7 mai), Sibiu (9 mai), Timisoara (18-21 mai), Iasi (25-28 mai). "De zece ani incoace, Festivalul Filmului European sarbatoreste, in Romania, Europa 'noastra>>, o Europa unificata, a pacii si a solidaritatii, o Europa care respecta si promoveaza bogatia diversitatii, o Europa care, peste cateva luni, ii va intampina pe romani si pe bulgari drept cetateni cu drepturi depline.

Acest Festival ne-a dat ocazia, din pacate prea rar, de a vedea imagini diverse ale acestei Europe cu multe fatete, aflata in permanenta schimbare", a declarat Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
Programul Festivalului din acest an cuprinde un numar record de 41 de filme care au fost foarte apreciate pe plan international, majoritatea fiind premiate sau nominalizate la festivaluri prestigioase. Selectia include cele mai premiate trei filme europene de anul trecut, castigatoare ale "European Film Awards" (EFA 2005, Oscarul european) sau ale Marilor Premii de la Cannes (Palme d’Or/Grand Prix du Jury) - Caché de Michael Haneke, Sophie Scholl de Marc Rothemund si L'Enfant de fratii Dardenne.
Organizatorii festivalului au dedicat o seara speciala - "Romani la Berlinala" - filmelor romanesti care au participat la editia de anul acesta a Festivalului de Film de la Berlin.

Sibiul, viitoare capitala europeana, are privilegiul sa gazduiasca festivalul chiar pe 9 mai, cand va sarbatori Ziua Europei cu premiera europeana absoluta a filmului "The Listening", cu participarea regizorului Giacomo Martelli si a actritei Maya Sansa. Festivalul va beneficia si de prezenta regizorului francez Orso Miret, care va participa la Gala de deschidere a Festivalului si la prezentarea filmului sau Le Silence, pe 28 aprilie, la Cinema Studio.

Sportul, subiect de film in cadrul Festivalului

Cea de-a zecea editie a Festivalului Filmului European reprezinta o noutate si din punct de vedere al premierelor. Pe langa includerea Craiovei pe lista editiilor locale si participarea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, in 2006, anul in care Germania gazduieste Campionatul Mondial de fotbal, Festivalul a rezervat, cu sprijinul Goethe Institut, o sectiune speciala filmelor care au ca tema acest sport, atat de popular in Europa. Sectiunea include 8 productii cinematografice pe subiect, inclusiv din Romania.

O alta noutate a acestei editii este Premiul Publicului, oferit, la finalul Festivalului, peliculei care va primi cele mai multe voturi din partea spectatorilor. Filmul castigator va beneficia de sprijinul sponsorului oficial al Festivalului, compania Orange, pentru distribuire in tara. In data de 9 mai, Directia de Tineret din Municipalitatea Bucuresti va sprijini accesul gratuit al tinerilor la cinema, prin sponsorizarea a 300 de bilete dedicate celor intre 14-29 ani pentru filmele "Suflet Sfasiat" (Polonia), "Sus-Jos" (Cehia) si Vaduva Neagra (Austria).