In aceasta saptamana, la Craiova si Bucuresti a inceput Festivalul International Shakespeare.

Pana in 14 mai, impatimitii de teatru vor asista la cele mai valoroase spectacole shakesperiene realizate in lume in ultimii ani. De asemenea, in Romania se vor afla cele mai celebre trupe de teatru din lume: Compania "Ckeek by Jowl" din Londra, Teatrul Municipal din Vlinius, Teatrul "Ryutopia" din Niigata (Japonia), Teatrul "Cameri" din Tel Aviv (Israel), Teatrul "Katona Jozsef" din Budapesta.
Oricate de pretioasa chiar snoaba poate parea o asemenea initiativa, altminteri deja cu traditie, ea demonstreaza un lucru: Romania culturala e pregatita sa faca fata lumii bune a artelor contemporane.

Nu avem nevoie de proiecte si strategii care sa ne ajute sa intelegem, sa ne adaptam, sa ne integram. Si, nu in cele din urma, avem unul dintre cele mai talentate publicuri din lume.
Ce se mai poate spune despre Shakespeare? El este mult mai mult decat un autor de texte dramatice sau poet genial. E nascator de lumi si de cuvinte. Shakespeare a reusit prin opera sa o dubla performanta. A redimensionat lumea si teatrul deopotriva. Ramane un mister al umanitatii, capacitatea lui de a anticipa si de a expune lumea, istoria, umanitatea insasi pe o scena unica. Teatrul este lumea insasi, un conglomerat de masti, ambitii, conflicte si tragedii. Lumea lui Shakespeare se primeneste prin teatru neffind nici mai blanda, nici mai violenta decat lumea noastra. In orice caz lumea este pentru Shakespeare mult mai mult decat o sursa de inspiratie. La final, nici nu mai stii cine a fost la inceput, lumea sau teatrul.

Pentru ca nu stiu cum, dupa atata timp se pastreaza in actualitate, fiind iata prilej si subiect de festivaluri internationale, exegeze si interpretari, pentru ca a inteles ca dezlegarea misterelor nu duce intotdeauna la adevarul absolut si ca adevarul absolut nu poate fi o tinta viabila dar si ca omenirea ar pieri fari simtul ludic. Pentru ca ne da ocazia de a avea la Craiova si la Bucuresti o primavara teatrala la cote de performanta maxima, William Shakespeare este personalitatea culturala a saptamanii si probabil singurul englez iubit si de microbisti.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.