Integrarea Romaniei in UE va duce la cresterea numarului celor care vor pleca sa munceasca in strainatate

Aproximativ 41.000 romani vor merge la munca in Marea Britanie, dupa integrarea in Uniunea Europeana de anul viitor, estimeaza un studiu britanic al Institutului pentru Politici Publice din Marea Britanie (IPPR), citat de Rompres. Romanilor care vor merge in Marea Britanie la munca li se vor alatura 15.000 de bulgari, estimeaza studiul citat. Acelasi fenomen s-a intamplat dupa accesul ultimelor intrate in UE in mai 2004, cand peste 300.000 de est-europeni au primit slujbe in Regatul Unit, peste jumatate dintre acestia fiind din Polonia.

Studiul IPPR a mai precizat ca, desi Romania si Bulgaria sunt mai sarace decat tarile intrate in mai 2004, cei mai multi muncitori din cele doua tari vor alege in continuare sa mearga la munca in Italia, Spania si Grecia, datorita distantei si faptului ca acele tari au deja mari comunitati de romani si bulgari. Astfel, numarul romanilor si bulgarilor care vor ajunge in Marea Britanie va fi mai redus decat cel al muncitorilor veniti din statele intrate in mai 2004.

Doar Marea Britanie, Irlanda si Suedia, dintre membrele UE, au granitele deschise pentru muncitorii din tarile est-europene noi membre. Marea Britanie continua sa monitorizeze piata muncii, luand in calcul si viitorul aflux din Romania si Bulgaria.

Nu exista nici o dovada ca afluxul de muncitori din tarile noi membre va avea un impact major asupra somajului, a declarat de la ministerul britanic pe problemele emigrarii, Tony McNulty. Este sigur ca muncitorii estici vor avea insa un rol important in reducerea inflatiei, cresterea economica, reducerea multor costuri si pastrarea unei rate a dobanzii de referinta scazuta, a relevat un studiu al Ernst & Young Item Club.

Forta de munca din Est va aduce o crestere de 0,2 procente economiei Marii Britanii pentru anul in curs si 0,4 la suta pentru anul viitor, a estimat Item Club, esticii urmand a aduce 300 milioane lire sterline la Trezoreria britanica, in anul curent.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.