Carnea de miel este greu digerabila si mai toxica decat alte produse, motiv pentru care oamenii trebuie sa consume prudent alimentele cu acest continut, mai ales ca la masa de Pasti acestea vor fi asociate altor mancaruri bogate in grasimi si bauturilor alcoolice, potrivit recomandarilor medicilor.
Simona Tivadar, medic specialist in nutritie si boli metabolice la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a declarat, miercuri, agentiei Mediafax, ca Sarbatorile pot deveni un chin daca nu sunt respectate cateva reguli alimentare de baza.

Potrivit medicului nutritionist, fiecare persoana trebuie sa stie cat si cum sa manance. Un om sanatos va consuma, cu siguranta, in perioada Sarbatorilor Pascale, alimentele traditionale fara nici o retinere.
Totusi, pentru a evita o supraalimentatie inutila, ar fi bine ca doua treimi din farfuria cu mancare sa contina legume si zarzavat, a mai spus specialistul nutritionist.

Medicul nutritionist Simona Tivadar recomanda consumarea a cel mult doua oua si evitarea maionezelor si sosurilor grase. La masa festiva nu vor fi consumate carnaciori sau mititei pe langa alimentele traditionale Sarbatorilor de Pasti - precum drobul si friptura de miel -, pentru ca digestia va fi mult ingreunata, precizeaza medicul.

O alternativa la carnea de miel ar fi cea de ied, vitel, peste sau curcan, aceasta din urma fiind chiar dietetica, toate fiind mai usor digerabile, recomanda medicul nutritionist.

Dupa o masa consistenta, este bine sa fie consumata doar o felie, cel mult doua de cozonac, acest desert putand fi mancat in cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai.

Persoanele suferinde trebuie sa urmeze regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac va manca nesarat - daca are o astfel de indicatie - si va asocia la carne si peste, legume si zarzavaturi cu lamaie.
Persoanele cu afectiuni renale vor manca prudent oua si carne, iar diabeticii vor evita zaharul, mai ales ca in magazine exista dulciuri pregatite special pentru ei, a adaugat Tivadar. Indiferent de starea de sanatate, si bauturile trebuie consumate cu prudenta. Bauturile alcoolice trebuie asortate felului de mancare, in traditia Sarbatorii de Pasti fiind vinul rosu.

La sfarsitul mesei festive, este indicata o ceasca de cafea neagra sau un pahar dintr-o bautura alcoolica pe baza de plante, ambele lichide avand proprietatea de a usura digestia, mai precizeaza medicul nutritionist.

Medicii recomanda, de asemenea, ca intre mese sa existe o pauza de cel putin trei ore, timp in care sa fie facute plimbari scurte pe jos, si ca fiecare om sa aiba in casa medicamente care ajuta la digestie, precum colebil, triferment sau digestal.

Persoanele care au postit vor reveni treptat la alimentatia normala, incepand cu branzeturi, legume, fructe si carne de pasare, mai recomanda medicii. Produsele din carne de miel vor fi mancate cu prudenta, incepand cu ciorba si drob in cantitati mici.

Cei care, dupa masa, acuza stari de voma, greata, stari febrile sau frisoane care nu cedeaza dupa ingerarea digestivelor se vor prezenta urgent la camera de garda a oricarui spital, a mai spus Tivadar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.