"Profesori de genul celui de la Liceul Mihai Eminescu din Constanta n-au ce mai cauta in invatamant. Ori sa-si dea demisia, ori sa i se desfaca contractul de munca", ne-a declarat Liliana Preoteasa, director general in Directia pentru invatamantul preuniversitar. Un nou soc s-a resimtit zilele trecute in sistemul invatamantului romanesc, cand pe unul dintre posturile nationale de televiziune a fost difuzata o caseta cu imagini din timpul unei ore de romana la Liceul "Mihai Eminescu" din Constanta.

Cativa elevi dintr-o clasa de a XII-a isi umileau profesorul de romana. Dan Juganaru, band si fumand in timpul orei, modificand note din catalog, mimand scene obscene, fara ca acesta sa aiba vreo reactie. "Este inadmisibil ceea ce s-a putut intampla. Masuri impotriva unor astfel de situatii exista numai pe hartie. De la teorie si pana la practica este o cale lunga si nimeni nu-si poate imagina ca se intampla asa ceva in scolile din Romania", a tinut sa precizeze Liliana Preoteasa. Sanctiuni impotriva elevilor nu se mai pot lua, deoarece acestia au terminat scoala si in prezent sunt studenti. Scenele au fost filmate in octombrie 2003.

Cazul nu este singular

Indiferent cine provoaca astfel de situatii, in opinia Ministerului Educatiei si Cercetarii, principalii vinovati sunt profesorii si conducerile unitatilor scolare. Cazul de la Constanta nu este singular. Tot in anul 2003, de data aceasta la Grupul Scolar Cai ferate "Unirea" din Pascani, profesorul de educatie fizica si sport, Ionut Ticau, a fost surprins de aparatul foto in mijlocul unui grup de eleve, mimand scene erotice in cancelaria liceului. Desi profesa ca suplinitor de doi ani, imediat dascalul a fost sanctionat si obligat sa-si prezinte demisia. Un gest asemanator s-a petrecut si in Bucuresti, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu". La banchetul final al promotiei 2002-2003, in timpul dansului, directoarea Costica Varzaru s-a lasat ostentativ pipaita de proaspetii absolventi ai liceului. Imaginile au fost imortalizate de camera unui parinte prezent la banchet. Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti a demis-o din functie, in baza Legii privind Statutul personalului didactic.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.