PNA a declanșat ieri urmărirea penală față de directorul magazinului Bucur Obor, Gelu Manea, și față de Laurențiu Postovaru, unul dintre acționarii principali și membru al Consiliului de Administrație la această societate, in dosarul SC Bucur Obor SA.

Cei doi sInt acuzați că au folosit documente falsificate pentru a ocupa funcții de conducere in SC Bucur Obor SA, poziție din care au reușit să obțină controlul aproape total asupra societății, prin șantaj și tranzacții ilegale de acțiuni.

Potrivit PNA, Gelu Manea și Laurențiu Postovaru stabileau datorii fictive pentru comercianții care dețineau spații in Bucur Obor, aceștia fiind totodată și acționari in cadrul societății. Apoi, comercianții erau convocați in biroul directorului și erau amenințați cu evacuarea dacă nu acceptau să vindă toate acțiunile pe care le dețineau in schimbul ștergerii datoriilor.

Ulterior, cei doi au reușit să pună mina și pe pachetul de 7,4% din acțiuni aparținind Asociației PAS (formată din comercianții-acționari), fără acordul proprietarilor, printr-o tranzacție bursieră ilegală: acțiunile nu puteau fi tranzacționate, pentru că erau depuse drept garanții pentru un credit bancar. In ciuda acestei suspendări, tranzacția a fost făcută, cu complicitatea Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM). "In realizarea activității infracționale, CNVM a ridicat pentru citeva zeci de minute suspendarea de la tranzacționare, scopul vădit fiind vinzarea pachetului de 7,4% din acțiuni in favoarea invinuiților", precizează un comunicat al PNA.

Manea și Postovaru au fost dați ieri in consemn la frontieră. Următoarea audiere a fost fixată pentru data de 26 ianuarie.