Un apatrid in varsta de 44 de ani, expulzat din Germania cu patru ani in urma, prefera sa putrezeasca de viu in Centrul de Tranzit al Aeroportului „Henri Coanda“ decat sa intre pe teritoriul Romaniei.

Barbatul sufera de necroza, o boala extrem de grava, insa refuza internarea intr-un centru de specialitate. Acesta stie ca, daca va calca in Romania, va intra in vigoare interdictia impusa de statul german, motiv pentru care nu-si va putea vizita niciodata cei sapte copii stabiliti in aceasta tara.

Intre 1990 si 1994 peste opt sute de romani au plecat in Germania, unde au solicitat sa devina cetateni ai acestei tari. Potrivit legislatiei germane, acestia au fost obligati sa renunte la cetatenia romana, in conditiile in care Germania nu recunoaste dubla cetatenie. Unii dintre acestia nu au avut insa noroc. Au fost luati pe sus, urcati in avioane si returnati in tara de origine, desi renuntasera deja sa mai fie romani. Acestia sustin ca statul german a comis un abuz si multi dintre ei si-au cerut dreptatea Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) de la Strasbourg.

Tiganul cu sapte copii germani

Valul cererilor de renuntare la cetatenia romana l-a luat si pe Mihai Ion, un tigan fugit in Germania cu putin timp inainte de 1989. Barbatul nu plecase singur, ci insotit de o femeie pe care o considera sotia lui, desi nu erau casatoriti cu acte in regula. Mai mult decat atat, cei doi au facut impreuna sapte copii. Culmea, nevasta si copiii lui Mihai Ion au obtinut cetatenia, in vreme ce capul familiei a fost arestat, imbarcat intr-un avion si trimis in Romania. Barbatul a refuzat insa sa intre in Romania stiind ca, odata revenit in tara de origine, va intra in vigoare si interdictia impusa de statul german, adica, in cazul sau, adio familie.

Cadavrul viu

Acesta a fost cazat in Centrul de Tranzit al Aeroportului "Henri Coanda", alaturi de alte sapte persoane care, in 2002, au fost expulzate din Germania si au refuzat sa intre in Romania. Cu doua luni in urma, acesta a fost diagnosticat cu arterita, tromboflebita cu infectie si necroza. Mai exact, vasele de sange ale piciorului stang s-au infundat, iar carnea a inceput sa putrezeasca.

Desi medicii i-au recomandat internarea de urgenta pentru amputarea a doua degete de la piciorul stang si o operatie a gambei, acesta a refuzat, motiv pentru care cangrena s-a extins, iar piciorul a inceput sa miroasa, insuportabil, a cadavru. "Chiar daca este grav bolnav, Mihai Ion nu poate fi obligat de nimeni sa intre in Romania. Acesta vrea doar sa revina in Germania, la copiii lui, motiv pentru care a apelat deja la CEDO", ne-a declarat Viorel Ene, presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor din Romania, care reprezinta si interesele apatrizilor cazati pe Aeroportul "Henri Coanda".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.