Noua legislatie restrictioneaza adoptiile internationale. Strainii au gasit o metoda sa ia copii din Romania.

Strainii care vor sa adopte un copil roman si nu se incadreaza in noua legislatie privind adoptiile internationale pot opta pentru varianta unei adoptii nationale. Principala conditie stipulata de lege este ca parintii straini sa obtina domiciliul in Romania si sa depuna o cerere de adoptie, avind aceleasi drepturi ca si cetatenii romani. Perioada maxima pe care acestia trebuie sa o petreaca in tara, inainte de obtinerea domiciliului, este de cinci ani, iar pentru a perfecta o adoptie nationala, de aproximativ un an. Ceea ce inseamna ca in maximum sase ani, un cetatean strain ar putea primi unul dintre cei aproape 900 de copii romani adoptabili.

Fentarea legii a inceput deja

Theodora Bertzi, secretar de stat la Oficiul Roman pentru Adoptii, a reluat ideea ca noua lege, care practic pune capat adoptiilor internationale, "nu va fi schimbata deocamdata. Ea trebuie sa fie aplicata si respectata". De aceea, o solutie posibila pentru cei care au depus dosare de adoptie in perioada moratoriului si nu le-au fost acceptate este sa se mute in Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.