Uniunea Studentilor din Romania este nemultumita de nerespectarea acordului incheiat, in data de 18 noiembrie 2005, intre Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) si federatiile studentesti.

Studentii sustin ca exista probleme in ceea ce priveste bursele pentru studenti, subventiile pentru camine si cantine si subventiile acordate la transportul in comun.

In replica, ministrul Educatiei Mihail Hardau, spune ca MEdC a virat universitatilor sumele necesare pentru bursele studentesti si subventiile pentru camine si cantine. ''MEdC nu este raspunzator de managementul de la nivelul fiecarei universitati, acestea beneficiind de autonomie universitara. Fondul de burse pentru studenti a fost indexat cu 5,5%, procent similar cresterilor salariale din invatamant. Sumele au fost virate in totalitate si la termen catre universitati. Valoarea totala aferenta primelor 4 luni ale anului 2006 se ridica la 519 miliarde de lei.

Subventiile pentru camine si cantine au fost majorate, conform acordului incheiat cu federatiile studentesti: in ianuarie si februarie, subventia s-a ridicat la 960.000 lei/student, subventia pentru martie a fost 820.000 lei/student, iar cea pentru aprilie s-a ridicat la 680.000 lei/student. Si in acest caz, sumele au fost virate la termen universitatilor. Valoarea totala a subventiilor alocate pe primele 4 luni ale anului 2006 se ridica la 355,6 miliarde de lei''.

In ceea ce priveste subventiile acordate la transportul in comun, Hardau sustine ca sumele au fost calculate pe baza coeficientilor de echivalare stabiliti de Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior, care difera pentru fiecare localitate: ''MEdC a solicitat studentilor propuneri pentru imbunatatirea coeficientilor, dar aceste propuneri nu au fost inaintate ministerului. Valoarea subventiilor acordate pentru transportul in comun in primele 4 luni ale acestui an se ridica la 34 de miliarde de lei''.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.