Soferii de autobuze si camioane vor fi obligati sa poarte centura de siguranta incepand de la 1 ianuarie 2007, in cazul in care Romania intra in Uniunea Europeana (UE), informeaza Rompres

Pe 26 mai intra in vigoare reglementarea Comisiei Europene privind obligativitatea purtarii centurii de siguranta de catre toti soferii autovehiculelor care circula pe drumurile publice, a declarat miercuri, pentru Rompres, presedintele Asociatiei pentru Promovarea Sigurantei Auto /APSA/, Virgil Mihailovici. Odata cu aderarea la UE, aceasta reglementare va deveni obligatorie si in Romania.

Mihailovici a explicat ca masura promovata de Comisia Europeana privind extinderea obligativitatii purtarii centurii de siguranta evidentiaza importanta acestui mecanism de securitate auto in cazul soferilor care efectueaza transporturi lungi sau transport public de persoane, implicati in unele cazuri in accidente deosebit de grave si cu pagube foarte mari.

In Romania, centura de siguranta este obligatorie pentru conducatorii auto si pasagerii autoturismelor echipate cu acest mecanism. in septembrie va intra in vigoare un nou regulament rutier, care va pastra exceptiile de la purtarea centurii de siguranta in cazul taximetristilor sau politistilor in misiune, fapt criticat de organizatiile care activeaza in domeniul sigurantei auto si specialistii in transporturi rutiere.

Potrivit expertilor, soferul unei masini care intra intr-un zid la o viteza de numai 50 km/h are toate "sansele" sa isi piarda viata. De asemenea, statisticile arata ca din zece vieti salvate in cazul unor accidente rutiere grave 7,5 sunt salvate datorita centurii de siguranta, iar una datorita airbag-urilor.

Romania se afla pe un loc codas in Europa in ceea ce priveste purtarea centurii de siguranta, numai 18 la suta dintre conducatorii auto respectand legea in aceasta privinta, de aproape trei ori mai putini decat in Grecia, care este statul din UE cel mai indisciplinat la acest capitol, in timp ce in Germania centura este utilizata de 96 la suta dintre soferi. Conform statisticilor, in SUA fiecare procent in plus al celor care poarta centura de siguranta inseamna circa 7.000 de vieti salvate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.