Va simtiti ignorati de ceilalti? Iata un posibil tratament: scrieti-va autobiografia si publicati-o intr-o enciclopedie online. Tot ce trebuie sa faceti este sa va creati un cont ori sa va logati pe www.wikipedia.org si sa va scrieti realizarile de-o viata. In momentul in care ati terminat de scris, textul o sa fie accesibil imediat miliardelor de utilizatori din lumea intreaga.

Este acea parte a adevarului pe care multi am citit-o in presa anului 2005. Este realitatea care a pus la zid unul dintre cele mai interesante concepte ale Internetului modern: Wikipedia, website-ul cu pretentii de enciclopedie online, accesibila gratuit.

Razboi enciclopedic

Daca ar fi sa analizam intreaga poveste a Wikipedia, am observa ca se include in cercul bataliilor din ce in ce mai intense dintre vechii moguli ai afacerilor din lumea reala si exponentii noii lumi virtuale.
Wikipedia nu este un proiect mic si anonim. Dimpotriva, milioane de utilizatori il viziteaza in fiecare zi. Mai multi decat viziteaza CNN.com. Wikipedia este o enciclopedie online in care puteti gasi informatii extrem de variate. Orice utilizator poate scrie propriile texte si le poate edita pe cele introduse de altii. Acesta este conceptul din spatele termenului "wiki": "software care permite crearea si editarea paginilor web direct de catre utilizatori, folosindu-se un browser de Internet".

Cine este Wikipedia?

Website-ul www.wikipedia.org implineste in curand sase ani de existenta. Este clasat, in acest moment, din punctul de vedere al traficului inregistrat, printre primele 30 de website-uri ale lumii. Doar in luna noiembrie 2005 a inregistrat un trafic de peste 2,5 miliarde de afisari ale paginilor sale. La inceputul lunii martie 2006, a depasit numarul de un milion de articole scrise in limba engleza. In total, Wikipedia contine peste 3,3 milioane de explicatii enciclopedice, scrise in 125 de limbi.

In spatele proiectului se afla Wikimedia Foundation. Aceasta organizatie non-profit si-a propus sa ofere cunostinte gratuite oricarui utilizator de Internet. Printre creatiile fundatiei se numara proiecte precum Wiktionary.org (dictionar explicativ online), Wikiquote.org (baza de date online care contine citate celebre), Wikibooks.org (biblioteca online, cu carti accesibile gratuit), Wikinews.org (serviciu gratuit de stiri online) si multe altele.

Cum supravietuieste?

Prin intermediul donatiilor. Potrivit propriilor declaratii, proiectul Wikipedia a strans pana acum peste 320.000 de dolari de la diversi donatori. Lista donatorilor este extrem de transparenta, putand fi consultata in timp real aproape, accesand www.wikipedia.org.

Pe cine deranjeaza?

Encyclopedia Britannica este unul dintre exemple. Internetul a transformat celebra sursa a tuturor adevarurilor intr-o specie de afacere pe cale de disparitie. Encyclopedia Britannica ofera posibilitatea utilizatorilor de a citi putin continut gratuit. Accesul nelimitat costa 11.95 dolari lunar sau 69.95 dolari anual. Pentru a justifica aceste preturi, Britannica spune ca intreg sistemul este dependent de credibilitatea academica a consiliului editorial extrem de restrans care garanteaza acuratetea informatiei.

Din pacate, Britannica nu poate concura cu un sistem entuziast, dinamic si extrem de flexibil cum este Wikipedia. Si nici nu poate deveni o sursa gratuita de informatii. Rolul ingrat al Britannica se regaseste si in cazul altor initiative de acest fel. Dictionare online, initiative enciclopedice sau ghiduri turistice se vad amenintate serios de noul proiect online.

Anul trecut, s-a pornit o campanie fara precedent prin care se contesta acuratetea informatiilor Wikipedia. Probabil ca nu Encyclopedia Britannica este in spatele acestor acuzatii. La fel de probabil, sistemul Wikipedia, precum si anumite deficiente in activitatea editorilor proiectului, au confirmat unele acuzatii. Spre sfarsitul anului 2005, Wikipedia se vedea pusa la zid de tot mai multi savanti ai lumii. Umberto Eco scria un editorial extrem de acid la adresa website-ului si multi altii ii urmau exemplul. In Internet se prevestea deja caderea in derizoriu a proiectului. Din fericire, ajutorul a venit de-acolo de unde nu se astepta nimeni. De la o revista "pe hartie".

Aceeasi rata a erorilor

Polemica s-a stins oarecum in decembrie 2005, cand revista "Nature" a realizat un studiu cu privire la 42 de articole cu profil stiintific, publicate pe Wikipedia. Ideea era de a compara continutul unor texte si concepte similare, tratate atat de Encyclopedia Britannica, cat si de Wikipedia. In mod surprinzator, procentajul erorilor intalnite in analiza celor doua surse de informatie a fost similar: cam trei greseli pentru fiecare articol, in cazul Encyclopedia Britannica si patru erori per articol in cazul Wikipedia.

Potrivit concluziilor studiului, acuratetea textelor cuprinse in Wikipedia este comparabila, daca nu superioara altor surse. Subiecte prea obscure ori greu de analizat pentru a fi incluse in enciclopediile traditionale sunt tratate adesea pe larg in paginile Wikipedia. Exemplele merg de la analiza emiterii si functionarii cardurilor de credit/debit pana la prezentarea unor localitati indepartate (Wikipedia contine prezentarea unor sate din Romania, spre exemplu). Continutul in limba romana al Wikipedia cuprinde peste 10.000 de articole si este accesibil la http:// ro.wikipedia.org.

Dinamic si flexibil

Wikipedia isi actualizeaza continutul extrem de rapid. Paginile contin linkuri spre diverse surse de informatie cu ajutorul carora utilizatorul poate aprofunda subiectul de care este interesat.
Revenind la ipoteza de inceput a articolului, daca v-ati pune in cap sa introduceti autobiografia in Wikipedia, este foarte probabil ca textul in cauza sa nu reziste mult online. Unul dintre miile de editori activi ai Wikipedia ar fi notificat despre textul introdus de dumneavoastra si ar investiga relevanta acestuia.

Cu exceptia cazului in care sunteti celebru, textul va fi indepartat pentru ca-i lipseste valoarea enciclopedica. Mai mult, chiar daca sunteti faimos, veti primi foarte probabil un mesaj din partea Wikipedia in care vi se reaminteste faptul ca enciclopedia in cauza nu incurajeaza autobiografiile.

Replica de primavara

Spre sfarsitul lunii martie 2006, Encyclopedia Britannica a replicat studiului. In mesajul de raspuns, publicat la aproape trei luni de la data studiului initial, Britannica afirma ca revista "Nature" a pus la dispozitia analistilor versiuni reeditate si rearanjate ale informatiilor cuprinse in textele Encyclopedia Britannica. Mai mult, revista este acuzata ca "erorile" observate in articol erau in realitate concepte ale caror definitii sau prezentari care inca mai constituie o controversa in lumea academica.

S-a mai argumentat ca rolul unei enciclopedii este acela de a prezenta, in mod neutru, fapte si intamplari, de a lamuri concepte si termeni dintre cei mai diversi. Wikipedia poarta o doza de subiectivism datorita conceptului colaborativ care sta la baza crearii paginilor sale. Afirmatia este reala din multe perspective, iar cel mai bun exemplu este dat de informatiile care il prezinta pe fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. In cazul biografiei acestuia, neutralitatea textelor este contestata.

Planuri de viitor

Principala consecinta a bataliei enciclopediilor este pierderea increderii absolute pe care cititorii o aveau pana acum in variantele "pe hartie" ale editiilor enciclopedice elaborate de diverse organizatii stiintifice. In acelasi timp, se echilibreaza increderea publicului in sursele de informare accesibile online in detrimentul celor accesibile pe hartie.
Pentru prima data, putem gandi ca traim in timpuri care nesocotesc afirmatii de genul "am citit in Encyclopedia Britannica, deci trebuie sa fie adevarat". Din pacate pentru unii parlamentari, oameni de afaceri sau persoane publice si cu dare de mana, va pali moda bibliotecii in care sa fie expuse volumele editiei complete a Encyclopediei Britannica.

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara



Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.