Nascut la 7 aprilie 1931 si disparut dintre noi la 12 decembrie 1983, Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanti actori de teatru si film din Romania. Reprezentant al Promotiei de aur a teatrului romanesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai daruiti ai scenei romanesti.

A fost profesor la IATC. A fost creatorul lui Nea Marin, binecunoscutul personaj de sorginte populara care i-a relevat atat de bine disponibilitatile pentru comedie, Amza Pellea a interpretat atat personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Rascoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cat si personaje contemporane (Ailinicii din Secunda 58 de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventura de T. Mazilu), dar si personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fantana turmelor de Calderon, Horatiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov).

"Sa scriu despre Amza... e greu. Ce poti sa scrii despre tatal tau, care nici macar nu-ti apartine, pentru ca este al tuturor. Stiu ca a trecut prin aceasta viata ca sa avem la ce sa ne gandim cand ne e greu, ca o demonstratie a faptului ca se poate trai frumos, cinstit si curat. El continua sa traiasca acum prin ce a daruit o viata tuturor, prin iubire, prin gandul nostru catre el. Multumesc tuturor celor care se gandesc la el si care l-au iubit si celor care-l iubesc, pentru ca, prin noi, Amza continua sa traiasca", a marturisit Oana Pellea.