Azi, 7 aprilie, marele Amza ar fi implinit 75 de ani. Dar, chiar daca celebritatea l-a fixat in tezaurul valorilor noastre culturale, el ramane, in memoria peliculei si a sufletelor noastre, aceeasi figura vie, dinamica, plina de forta creatoare, de inventivitate si har care nu va pieri niciodata. Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania il omagiaza, anuntand comemorarea care va avea loc astazi la ora 11, la Cimitirul “Bellu”.

Nascut la 7 aprilie 1931 si disparut dintre noi la 12 decembrie 1983, Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanti actori de teatru si film din Romania. Reprezentant al Promotiei de aur a teatrului romanesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai daruiti ai scenei romanesti.

A fost profesor la IATC. A fost creatorul lui Nea Marin, binecunoscutul personaj de sorginte populara care i-a relevat atat de bine disponibilitatile pentru comedie, Amza Pellea a interpretat atat personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Rascoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cat si personaje contemporane (Ailinicii din Secunda 58 de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventura de T. Mazilu), dar si personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fantana turmelor de Calderon, Horatiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov).

"Sa scriu despre Amza... e greu. Ce poti sa scrii despre tatal tau, care nici macar nu-ti apartine, pentru ca este al tuturor. Stiu ca a trecut prin aceasta viata ca sa avem la ce sa ne gandim cand ne e greu, ca o demonstratie a faptului ca se poate trai frumos, cinstit si curat. El continua sa traiasca acum prin ce a daruit o viata tuturor, prin iubire, prin gandul nostru catre el. Multumesc tuturor celor care se gandesc la el si care l-au iubit si celor care-l iubesc, pentru ca, prin noi, Amza continua sa traiasca", a marturisit Oana Pellea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.